ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ισορροπημένη διατροφή για σωματική και ψυχική υγεία

30 Απριλίου 2024, 10:00

images

Είναι γνωστό ότι μία ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να προσφέρει διάφορα οφέλη στη σωματική μας υγεία. Ωστόσο, νέα μελέτη δείχνει ότι τέτοιες διατροφικές συνήθειες, έχουν εξίσου σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και τη γνωστική λειτουργία. Ειδικότερα η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Mental Health, εξέτασε τα μοτίβα και τις διατροφικές προτιμήσεις περισσότερων από 180.000 ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο και χώρισε αυτά τα μοτίβα σε 4 κατηγορίες:

1. Χωρίς ή με μειωμένο άμυλο.

2. Χορτοφαγικές.

3. Υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.

4. Ισορροπημένες.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες, εμπίπτουν στην κατηγορία της ισορροπημένης διατροφής και τα αναφερόμενα αποτελέσματα ψυχικής υγείας και η γνωστική τους λειτουργία, ήταν καλύτερα από όσους κατηγοριοποιήθηκαν στα άλλα 3 μοτίβα.

Όσοι ακολούθησαν δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες/φτωχή σε ίνες, είχαν χαμηλότερους όγκους φαιάς ουσίας σε ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται μετακεντρική έλικα από εκείνους που ακολουθούσαν μια ισορροπημένη διατροφή.

Επιπλέον, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχει βρεθεί ότι συμβάλλουν σε μια μεγάλη ποικιλία προβλημάτων υγείας, όπως:

⦁ Θάνατο που σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα.

⦁ Άγχος και κοινές παθήσεις ψυχικής υγείας.

⦁ Διαβήτη τύπου 2.

⦁ Παχυσαρκία.

⦁ Διαταραχές ύπνου.

⦁ Κατάθλιψη.

Δίαιτες όπως η μεσογειακή διατροφή, η οποία δίνει έμφαση στην κατανάλωση ψαριού και λαχανικών, έχουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στη σωματική υγεία. Ωστόσο, οι δίαιτες που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, μπορούν επίσης να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου και στην ψυχική υγεία, σύμφωνα με τη Molly Rapozo, RDN, Διαιτολόγο Διατροφολόγο & Ανώτερο Εκπαιδευτή Διατροφής και Υγείας στο Pacific Neuroscience Institute στη Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Η Rapozo είπε επίσης ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, σάκχαρα και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, έχουν συσχετιστεί με μειωμένη γνωστική λειτουργία και τον όγκο του εγκεφάλου.

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει πως, διατηρώντας την ισορροπία στις διατροφικές συνήθειες, μπορούμε να θέσουμε τα θεμέλια για καλύτερη ψυχική υγεία και γνώση.

Οι επιλογές του τρόπου ζωής, είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας, επεσήμανε η Rapozo, αναφέροντας τον ποιοτικό ύπνο, την τακτική άσκηση και τις τεχνικές διαχείρισης του στρες, ως απαραίτητες για τη συμπλήρωση μιας ισορροπημένης διατροφής.

«Μπορούμε να τροποποιήσουμε τη διατροφή μας για να βελτιώσουμε την υγεία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβάνοντας λαχανικά, φρούτα, άμυλα όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και πατάτες, καθώς και άπαχη πρωτεΐνη, λιπαρά ψάρια και φυτικά λίπη όπως ξηροί καρποί, σπόροι, αβοκάντο, ελιές και ελαιόλαδο. Τρώτε λιγότερα σνακ υψηλής επεξεργασίας, λιπαρά κρέατα, όπως μπέικον και λουκάνικο, ζάχαρη και άλλους επεξεργασμένους υδατάνθρακες».

Τέλος, οι άνθρωποι που ήταν χορτοφάγοι, είχαν υψηλότερους όγκους φαιάς ουσίας σε μέρος του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας σε όσους κατανάλωναν περισσότερα λαχανικά και φρούτα, ένα εύρημα, το οποίο, όπως εξήγησαν οι συγγραφείς, θα μπορούσε να οφείλεται στον σχεδιασμό της μελέτης τους και απαιτεί περαιτέρω έρευνα.

Σχετικά Άρθρα