ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σχέση πανδημίας COVID-19 με αυξημένη παχυσαρκία σε παιδιά

02 Μαΐου 2024, 12:05

images

Την άμεση σχέση μεταξύ της πανδημίας COVID-19 και της αυξημένης παχυσαρκίας σε παιδιά ηλικίας 7 έως 9 ετών, υπογραμμίζει νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ/Ευρώπης), λόγω αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Η δημοσίευση, η οποία λαμβάνει υπόψη αποτελέσματα από 17 από τα 53 κράτη μέλη στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, παρουσιάζει έρευνα που δείχνει ότι η πανδημία οδήγησε σε περισσότερο χρόνο μπροστά από την οθόνη και λιγότερη σωματική δραστηριότητα, αντικατοπτρίζοντας την αύξηση των υπέρβαρων παιδιών στην ίδια ηλικιακή κατηγορία. Περισσότερα από 50.000 παιδιά συμμετείχαν στην έρευνα, αναφέρεται.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το 36% των παιδιών αύξησαν τον χρόνο που αφιερώνουν παρακολουθώντας τηλεόραση, παίζοντας διαδικτυακά παιχνίδια ή χρησιμοποιώντας μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις καθημερινές και το 34% αύξησε τον χρόνο αναψυχής τους μπροστά από οθόνη τα Σαββατοκύριακα.

Το 28% των παιδιών παρουσίασε μείωση του χρόνου που αφιερώθηκε σε υπαίθριες δραστηριότητες τις καθημερινές και το 23% παρουσίασε μείωση τα Σαββατοκύριακα, αναφέρει η έρευνα.

Επιπρόσθετα, οι οικογένειες ανέφεραν αύξηση στην κατανάλωση σπιτικών γευμάτων (30%), στην κατανάλωση γευμάτων μαζί ως οικογένεια (29%), στην αγορά τροφίμων χύμα (28%) και στο μαγείρεμα γευμάτων μαζί με τα παιδιά (26%).

Όπως σημειώνεται, το 42% των παιδιών ανέφεραν μείωση της ευτυχίας και της ευημερίας τους, ενώ, ένα στα πέντε παιδιά ανέφερε ότι αισθάνεται λυπημένο πιο συχνά και ένα στα τέσσερα παιδιά ανέφερε επίσης ότι αισθάνεται μοναξιά πιο συχνά.

Ο Δρ Kremlin Wickramasinghe, Περιφερειακός Σύμβουλος του ΠΟΥ/Ευρώπης για τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και την παχυσαρκία, εξήγησε ότι, η εικόνα που παρουσιάζει αυτή η έκθεση είναι διαφοροποιημένη, αφού, σε ορισμένες χώρες υπήρξαν θετικές αλλαγές, όπως περισσότερες οικογένειες που τρώνε μαζί, αλλά υπήρχαν επίσης κάποια ανησυχητικά ευρήματα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών και του καθιστικού χρόνου.

 «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοούμε αυτές τις τάσεις», είπε ο Δρ Wickramasinghe, σημειώνοντας ότι, «στην Περιφέρειά μας», ένα στα τρία παιδιά είναι υπέρβαρο και ήδη η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι χαμηλή. «Ελπίζω ότι αυτή η έκθεση θα σημάνει συναγερμό, ωθώντας μας να αναλάβουμε επείγουσα δράση για τη βελτίωση των προτύπων διατροφής και φυσικής δραστηριότητας στην Περιφέρεια, ειδικά δημιουργώντας ένα περιβάλλον που θα υποστηρίζει υγιεινές συμπεριφορές», ανέφερε.

Ο ΠΟΥ συνιστά πρακτικές όπως περιορισμούς στη διαφήμιση και φόρους για ανθυγιεινά προϊόντα, σαφείς διατροφικές ετικέτες στα τρόφιμα και προγράμματα στα σχολεία για τη βελτίωση της διατροφής και την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας, αναφέρεται.

Σχετικά Άρθρα