ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φακές: Όπως κι αν τις φάμε, μάς κάνουν καλό

24 September 2020, 16:00

images

Φακές σκέτες νερόβραστες σε σαλάτα, φακές με ρύζι, φακές σούπα, όπως κι αν τις μαγειρέψουμε, όσο συχνά κι αν τις φάμε, μάς δίνουν πολλά θρεπτικά συστατικά και μας χορταίνουν χωρίς να παίρνουμε περιττές θερμίδες. Ακόμα κι όσοι δεν τις ανέχονται καλά στο έντερο, υπάρχουν τρόποι να τις απολαύσουν λιγότερες φορές το μήνα χωρίς να αντιμετωπίσουν πρόβλημα, αν τις βράσουν περισσότερο και προσθέσουν περισσότερο ρύζι για λιγότερη κινητικότητα του εντέρου...

Οι φακές είναι πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, φυτικών πρωτεϊνών και ινών, βιταμινών, μετάλλων  και ιχνοστοιχείων. Η κατανάλωσή τους βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου, στο να χορταίνουμε πιο εύκολα, αλλά έχουν δράση καθαρά στην υγεία μας καθώς έχει βρεθεί ότι συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοπαθειών με έλεγχο της χοληστερόλης και λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε μαγνήσιο. Ειδικά στο έντερο, συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σε ό,τι αφορά την διατροφική τους αξία, τα 100 γραμμάρια νερόβραστες φακές περιέχουν 250 θερμίδες ενώ οι μαγειρεμένες με ελαιόλαδο, την ντομάτα, το ρύζι αποδίδουν 370 θερμίδες. Αυτές οι δεύτερες έχουν επίσης 7,8 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης, 59 γραμμάρια υδατάνθρακες, 8 γραμμάρια λίπους και 0 χοληστερίνη.

Οι ειδικοί συστήνουν να τις τρώμε δύο φορές την εβδομάδα, μία μέσα σε πράσινη σαλάτα, ντομάτα και αγγούρι, και μία ακόμα φορά μαγειρεμένες όπως μας αρέσουν (με ρύζι, κρεμμύδια και ελαιόλαδο) ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Για να αποφύγουμε υπερβολική λειτουργία του εντέρου είναι χρήσιμο να τρώμε μόνο το μεσημέρι φακές και το βράδυ κάτι άλλο με λιγότερες φυτικές ίνες. Εξάλλου, κάποιοι τις βράζουν υπερβολικά και μετά τις αλέθουν σε χυλό όπως γίνεται η φάβα και το χούμους.

Σχετικά Άρθρα