ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κετογονική δίαιτα βοηθάει στην πρόληψη της Νόσου Αλτσχάιμερ

25 Απριλίου 2024, 07:00

images

Νέα μελέτη σε μοντέλα θηλυκών πειραματόζωων, που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κετογονική δίαιτα - γνωστή ως ΚΕΤΟ - μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της πρωτεΐνης Τ στο αίμα, η οποία, σύμφωνα με έρευνες, συσσωρεύεται στον εγκέφαλο ατόμων με Νόσο Αλτσχάιμερ. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Aging.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης - ένας τύπος λιπιδίων του αίματος - με αυξημένο κίνδυνο γι' αυτόν τον τύπο άνοιας. Σε αυτή τη μελέτη, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στην εύρεση τρόπων βελτίωσης της γνωστικής συμπεριφοράς, της κινητικής λειτουργίας και των λιπιδίων του αίματος, τα οποία μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η Δρ Jennifer Rutkowsky, PhD, συνεργάτης στο Τμήμα Μοριακών Βιοεπιστημών στη Σχολή Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, και επικεφαλής συγγραφέας αυτής της μελέτης, με την ομάδα της επικεντρώθηκαν στο να εξετάσουν εάν το είδος της δίαιτας ΚΕΤΟ - συνεχούς ή διαλείπουσας – παίζει κάποιο ρόλο. 

«Γι' αυτή τη μελέτη, η συνεχής κετογονική δίαιτα περιγράφει την τήρηση μιας κετογονικής δίαιτας κάθε μέρα, τόσο στο πρωινό όσο και στο βραδινό γεύμα», είπε η Rutkowsky. «Στη διαλείπουσα κετογονική δίαιτα, τα ζώα τρέφονταν με το γεύμα ελέγχου κάθε πρωί και το γεύμα (που ήταν σύμφωνο με τα πρότυπα της) κετογονικής (δίαιτας) κάθε βράδυ».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, μέχρι την ηλικία των 12 μηνών, οι αρουραίοι που ακολούθησαν οποιονδήποτε από τους 2 τύπους δίαιτας ΚΕΤΟ δεν εμφάνισαν καμία βελτίωση στη μαθησιακή μνήμη σε σύγκριση με αυτούς της ομάδας ελέγχου. Ωστόσο, οι αρουραίοι, τόσο της διαλείπουσας, όσο και της συνεχούς κετογονικής δίαιτας, παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης. Επιπλέον, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η δίαιτα αυτή μείωσε σημαντικά τα επίπεδα της πρωτεΐνης ταυ στο αίμα σε θηλυκούς αρουραίους.

«Το επόμενο βήμα είναι να προσδιοριστεί εάν η κετογονική δίαιτα μεταβάλλει σημαντικά τους δείκτες της παθολογίας και τις κυτταρικές διεργασίες που συμβάλλουν στην εξέλιξη της νόσου», κατέληξε η Rutkowsky.

Σχετικά Άρθρα