ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διαλειμματική δίαιτα για άλλη μία φορά στο... μικροσκόπιο

22 Απριλίου 2024, 07:00

images

Μία σειρά από μελέτες έχει δείξει ότι η κατανάλωση φαγητού μόνο σε περιορισμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να χάσουν βάρος. Αλλά δεν είναι σαφές το γιατί: η στρατηγική αυτή απλώς βοηθά τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο ή υπάρχει κάτι ωφέλιμο στο να καταναλώνονται τα γεύματα σε μικρότερο χρονικό διάστημα; Νέα έρευνα ρίχνει περισσότερο φως επί του ερωτήματος, υποδηλώνοντας ότι η ποσότητα των θερμίδων που προσλαμβάνουν οι άνθρωποι, έχει μεγαλύτερη σημασία από ό,τι το χρονοδιάγραμμα.

Η μικρή, τυχαιοποιημένη δοκιμή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins - τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Annals of Internal Medicine – κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, όταν οι ερευνητές έλεγχαν τον αριθμό των θερμίδων που κατανάλωναν οι άνθρωποι, τόσο τα χρονικώς περιορισμένα, όσο και τα τακτικά προγράμματα διατροφής, είχαν ως αποτέλεσμα παρόμοια απώλεια βάρους.

Οι ερευνητές προμήθευσαν 41 άτομα με έτοιμα γεύματα για 12 εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες είχαν παχυσαρκία και ήταν, είτε προδιαβητικοί, είτε διαβητικοί.

Τα γεύματά τους (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και ένα σνακ) σχεδιάστηκαν για να περιέχουν τον ίδιο αριθμό θερμίδων που προσλάμβαναν στην καθημερινή τους ζωή, με βάση την ηλικία, το φύλο, το βάρος, το ύψος και το επίπεδο σωματικής τους δραστηριότητας.

Η μισή ομάδα έτρωγε γεύματα σε ένα χρονικό διάστημα 10 ωρών, από τις 8 π.μ. έως τις 6 μ.μ. Περίπου το 80% των θερμίδων τους προερχόταν από το πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα.

Οι άλλοι μισοί έτρωγαν από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα και κατανάλωναν τις μισές από τις ημερήσιες θερμίδες τους στο δείπνο.

Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης ένα φλιτζάνι καφέ, αναψυκτικό διαίτης και αλκοολούχο ποτό την ημέρα. Εκτός των καθορισμένων χρονικών περιόδων, επιτρεπόταν μόνο νερό.

Στο τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες έχασαν περίπου το ίδιο βάρος ανεξάρτητα από το διατροφικό πρόγραμμα που ακολούθησαν. Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στο σάκχαρο, την αρτηριακή πίεση, την περίμετρο της μέσης ή τα επίπεδα λιπιδίων.

Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια με τα ευρήματα μιας τυχαιοποιημένης δοκιμής, η οποία διεξήχθη πέρσι, η οποία οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η διαλείπουσα νηστεία ήταν παρόμοια με τη μέτρηση των θερμίδων ως στρατηγική απώλειας βάρους.

Ωστόσο, τα ευρήματα της συνολικής έρευνας σχετικά με τη χρονικώς περιορισμένη διατροφή, είναι ανάμεικτα: Μια 6ετής μελέτη δεν αποκάλυψε σχέση μεταξύ της αλλαγής βάρους και του περιορισμού της πρόσληψης τροφής σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η νέα δοκιμή ήταν χαρακτηριστική στο ότι οι ερευνητές έλεγχαν τι έτρωγαν όλοι οι συμμετέχοντες - ένα πιο σπάνιο και πιο περίπλοκο σχέδιο πειράματος. Αλλά τα αποτελέσματά του συνοδεύονται από μερικές προειδοποιήσεις, είπε η Δρ Lisa Chow, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Σχετικά Άρθρα