Yπ. Υγείας: Επικαιροποίηση συστάσεων για κορωνοϊό
06 Μαρτίου 2020, 06:32
Σε σειρά διευκρινίσεων και συστάσεων προς το κοινό αναφορικά με τον κορωνοϊό προχώρησε την Πέμπτη 5 Μαρτίου το Υπουργείο Υγείας το οποίο σημειώνει ότι «καθώς η επιδημία εξελίσσεται, οι πληροφορίες ενδέχεται να αλλάζουν» και ως εκ τούτου συνίσταται όπως όλοι οι πολίτες ενημερώνονται για τις εξελίξεις και ενημερώνεστε από τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες αναρτώνται στην ειδική ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.
Για το πώς μεταδίδεται ο νέος κορωνοϊός το Υπουργείο Υγείας αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «η μετάδοση του ιού γίνεται από άτομο σε άτομο μέσω του αναπνευστικού, με σταγονίδια από τη μύτη ή το στόμα, από άτομα που βήχουν ή φτερνίζονται και για αυτό τον λόγο οι πιθανότητες μετάδοσης από κάποιο άτομο με συμπτώματα είναι περισσότερες».
Προσθέτει ότι «η μετάδοση από ένα ασυμπτωματικό άτομο που μπορεί να φέρει τον ιό είναι πολύ χαμηλή ενώ χαμηλός είναι και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού μέσω κοπράνων».
Η περίοδος επώασης του ιού κυμαίνεται από 1-14 ημέρες και διευκρινίζεται ότι επώαση «είναι ο χρόνος από την στιγμή που μολύνεται κάποιος από τον ιό μέχρι την έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου».
Τα συμπτώματα
Τα συνήθη συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 «είναι πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, ρινική καταρροή, δυσκολία αναπνοής και μυαλγίες και ο νέος αυτός κορωνοϊός επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών αν και διαπιστώθηκε ότι ηλικιωμένοι και άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι στην λοίμωξη από τον ιό.
Επίσης, «οι περισσότεροι ασθενείς (περίπου το 80%) εμφανίζουν ήπια νόσο ενώ σοβαρή νόσο είναι πιθανότερο να εμφανίσουν τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες)».
Σοβαρή νόσηση
Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, «και σε αυτή την περίπτωση οι περισσότεροι ασθενείς φαίνεται να θεραπεύονται χωρίς πολύ σοβαρές επιπλοκές ενώ και το ποσοστό θνησιμότητας είναι χαμηλό της τάξης του περίπου 2%».
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «κίνδυνος μόλυνσης υπάρχει εάν τις τελευταίες 14 μέρες κάποιος ταξίδεψε σε χώρες με συνεχόμενη επιδημία ή ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού».
Θεραπεία
Για το κατά πόσον υπάρχει θεραπεία για την λοίμωξη που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό, το Υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι «δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία, επομένως η προσέγγιση που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών με λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό είναι η αντιμετώπιση των κλινικών συμπτωμάτων».
Προσθέτει ότι «η υποστηρικτική φροντίδα μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τους ασθενείς αυτούς».
Εξάλλου, όσοι Κύπριοι πολίτες βρίσκονται ή προτίθενται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό λόγω της συνεχιζόμενης μετάδοσης του κορωνοϊού σε διάφορες χώρες, «συστήνεται όπως αποφεύγουν κυρίως να ταξιδέψουν σε χώρες/περιοχές που έχουν παρουσιάσει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και γενικότερα να περιορίσουν τα ταξίδια τους στα απαραίτητα».
Ποιος εξετάζεται
Για το πότε πρέπει κάποιος να ελεγχθεί για COVID-19 το Υπουργείο Υγείας αναφέρει το «αν έχει οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας και τουλάχιστον ένα από τα επιδημιολογικά κριτήρια που ακολουθούν, εντός των τελευταίων 14 ημερών, πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων, πρέπει να εξετασθεί.
Τα επιδημιολογικά κριτήρια αφορούν «στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊο SARS-CoV-2 ή ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από τον SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα».
Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται άμεσα σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2.
Αυτός ο οποίος πληροί τα επιδημιολογικά και κλινικά κριτήρια θα πρέπει, επίσης, άμεσα να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον προσωπικό του ιατρό ή στο τηλεφωνικό κέντρο 1420 και εάν ο ιατρός ή οι επαγγελματίες υγείας στο 1420 πιστεύουν ότι υπάρχει ανάγκη για εργαστηριακή εξέταση θα τύχει ενημέρωσης για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
Σημειώνεται ότι στη χώρα μας ο εργαστηριακός έλεγχος γίνεται στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.
Αναφορικά με τα άτομα για τα οποία συστήνεται κατ’ οίκον περιορισμός είναι όσα «έχουν ταξιδέψει τις τελευταίες 14 μέρες σε χώρες/επαρχίες με συνεχιζόμενη επιδημία στην κοινότητα και δεν έχουν εμφανίσει προς το παρόν κλινικά συμπτώματα».
Οι χώρες/επαρχίες μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας.
Αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης το Υπουργείο Υγείας συστήνει το πλύσιμο των χεριών «σε τακτά χρονικά διαστήματα με τρεχούμενο νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και τη χρήση αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος».
Επίσης σε περίπτωση, βήχα ή φταρνίσματος συνίστανται τα χαρτομάντηλα μιας χρήσης τα οποία πρέπει να πετιούνται μετά τη χρήση σε κλειστό κάδο απορριμμάτων.
Πρέπει να αποφεύγεται η επαφή χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια καθώς και η απόσταση ενός μέτρου από ένα άτομο που φαίνεται να είναι άρρωστο με συμπτώματα γρίπης.
Σε σχέση με τη χρήση μάσκας ως μέτρο προστασίας, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει «οι μάσκες προσώπου βοηθούν στη πρόληψη της περαιτέρω διάδοσης της λοίμωξης από ασθενείς στους άλλους γύρω τους, ωστόσο δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικές στην προστασία αυτών που δεν έχουν μολυνθεί με τον ιό για αυτό δεν συνίσταται η χρήση της».
Η χρήση μάσκας συστήνεται στους επαγγελματίες υγείας και στους ανθρώπους που φροντίζουν ασθενείς που έχουν προσληφθεί με τον ιό.
Στο ερώτημα για το κατά πόσον υπάρχει εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού, το Υπουργείο Υγείας απαντά αρνητικά διευκρινίζοντας ότι «οι κορωνοϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη σε ζώα και ανθρώπους».
Στους ανθρώπους προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα ενώ εκτιμάται ότι οι κορωνοϊοί είναι υπεύθυνοι για ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των κοινών κρυολογημάτων σε ενήλικες και παιδιά.
Σε σχέση με το ενδεχόμενο μόλυνσης ανθρώπων από ζώα ή κατοικίδια η ανακοίνωση αναφέρει ότι αν και «οι κορωνοϊοί είναι μεγάλη οικογένεια ιών και κάποιοι από αυτούς συναντώνται και στα ζώα, σπάνια οι άνθρωποι μολύνονται με αυτούς τους ιούς».
Επίσης, «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κατοικίδια ζώα όπως γάτες και σκύλοι μπορούν να μολυνθούν ή να μεταδώσουν τον νέο αυτό κορωνοϊό».
Αναφορικά με την παραλαβή πακέτων από μια περιοχή όπου έχει αναφερθεί με κρούσματα COVID-19 το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι «η πιθανότητα μετάδοσης του ιού από άτομο που έχει τον ιό σε ένα πακέτο είναι χαμηλή, καθώς και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από ένα γράμμα ή πακέτο που έχει μετακινηθεί, ταξιδέψει και εκτεθεί σε διαφορετικές συνθήκες και θερμοκρασίες είναι εξίσου μικρός».