ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χημικές ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού εντοπίζονται σε συσκευασίες τροφίμων

05 Οκτωβρίου 2024, 08:00

images

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιας μορφής καρκίνου σε κάποιο στάδιο της ζωής, είναι 41,6% για τους άνδρες και 39,6% για τις γυναίκες. Για τις γυναίκες, η πιο κοινή μορφή είναι ο καρκίνος του μαστού, ο οποίος είναι πιθανό να επηρεάσει 1 στις 8 γυναίκες σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Τώρα, μία νέα μελέτη από την εταιρεία, έδειξε ότι οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού, έχουν μειωθεί κατά 44% από το 1989, κυρίως λόγω του μεγαλύτερου ελέγχου και των βελτιωμένων θεραπειών, αλλά προειδοποιεί για αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων γυναικών. Οι λόγοι για τις αυξήσεις αυτές, παραμένουν ασαφείς.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρει ότι ο κίνδυνος ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο του μαστού, επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. 

Παράγοντες που σχετίζονται με την αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν:

Το φύλο: Οι γυναίκες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού από τους άνδρες.

Ηλικία: Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, αφορούν σε γυναίκες άνω των 50 ετών.

Γενετική: Ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Μέγεθος του στήθους.

Η έκθεση σε ουσίες που ονομάζονται "καρκινογόνες" μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι τα ακόλουθα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού:

-Σωματική δραστηριότητα.

-Διατήρηση υγιούς βάρους, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση.

-Η απόκτηση παιδιών, ιδιαίτερα πριν από την ηλικία των 30 ετών, και ο θηλασμός τους.

-Η κατανάλωση μέτριας ποσότητας αλκοόλ.

Επιπλέον, μια μελέτη μπορεί να προσφέρει μια εξήγηση για κάποια από την αύξηση των καρκίνων του μαστού. Στη μελέτη, από το Food Packaging Forum Foundation, που εδρεύει στη Ζυρίχη της Ελβετίας, και δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Toxicology, οι ερευνητές εντόπισαν 189 πιθανές καρκινογόνες ουσίες του μαστού σε κοινά υλικά συσκευασίας τροφίμων, 76 από τα οποία θα μπορούσαν να μεταφερθούν από τη συσκευασία στο φαγητό.

Διαφορετικοί τύποι συσκευασίας περιέχουν διαφορετικούς τύπους και αριθμούς αυτών των πιθανών καρκινογόνων ουσιών. Το πλαστικό έχει τα περισσότερα, με τη μελέτη να εντοπίζει 143 από τις χημικές ουσίες στα πλαστικά συσκευασίας τροφίμων. Το γυαλί ήταν το μόνο υλικό που δεν περιείχε ουσίες που ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο.

Αυτό μπορεί να ακούγεται ανησυχητικό, αλλά ο Ben Atkinson, επικεφαλής της ερευνητικής επικοινωνίας στο Breast Cancer Now, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε στο Medical News Today:

«Αν και αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες βρίσκονται στις συσκευασίες των τροφίμων, δεν αποδεικνύει την οριστική σχέση μεταξύ αυτών των χημικών ουσιών και του καρκίνου του μαστού».

Σχετικά Άρθρα