Τραγωδίες και αντιπαραθέσεις το δεύτερο κύμα του "κακού" από την πανδημία
24 Απριλίου 2020, 07:00
Στη Μεγάλη Βρετανία ζευγάρι γιατρών προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά των οδηγιών της κυβέρνησης για τον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία. Οι δύο γιατροί, που είναι παντρεμένοι και περιμένουν παιδί, εκτέθηκαν σε ασθενείς με COVID-19 και ανησυχούν ότι οι ισχύουσες οδηγίες... Εν τω μεταξύ, τραγωδία φαίνεται ότι εκτυλίσσεται σε οίκους ευγηρίας παγκοσμίως, καθώς όπως υπολογίζουν από τον ΠΟΥ, αντιπροσωπεύουν το 50% των καταγεγραμμένων θανάτων σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες...
Στη δικαιοσύνη ζευγάρι Βρετανών γιατρών
«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τους ολοένα κι αυξανόμενους αριθμούς των επαγγελματιών υγείας που νοσούν βαριά και πεθαίνουν από την COVID-19 στη χώρα μας», επισημαίνουν οι γιατροί Μίναλ Βιζ και Νίσαντ Τζόσι, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το δικηγορικό γραφείο Bindmans. «Είναι καθήκον της κυβέρνησης να προστατεύσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και υπάρχει μεγάλο άγχος μεταξύ των επαγγελματιών υγείας σε σχέση με τα πρωτόκολλα ασφαλείας που φαίνεται να αλλάζουν χωρίς ρυθμό ή λόγο» τονίζουν.
Η Νέα Υόρκη μετράει πληγές, και είναι πολλές
Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο ανακοίνωσε χθες ότι από τις εξετάσεις που έγιναν σε 3.000 ανθρώπους, διαπιστώθηκε ότι το 13,9% είχαν αντισώματα του κορωνοϊού, γεγονός που υποδηλώνει ότι περίπου 2,7 εκατομμύρια κάτοικοι της Πολιτείας ενδέχεται να έχουν μολυνθεί.
Ο Κουόμο σχολίασε ότι η μελέτη αυτή είναι μικρή και χωρίς μεγάλη αξιοπιστία καθώς εξετάστηκαν άνθρωποι που είχαν βγει για ψώνια, γεγονός που από μόνο του σημαίνει ότι είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να μολυνθούν από εκείνους που παραμένουν σε αυτοαπομόνωση στα σπίτια τους. Σημαντική ήταν επίσης η απόκλιση ανάλογα την περιοχή: Στην πόλη της Νέας Υόρκης σχεδόν ένας στους πέντε (ποσοστό 21,2%) έφερε αντισώματα ενώ σε μια όχι τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Πολιτείας, το ποσοστό έπεφτε στο 3,6%.
Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε ο κυβερνήτης, τις τελευταίες 24 ώρες πέθαναν άλλοι 438 άνθρωποι στη Νέα Υόρκη, αριθμός που είναι πάντως σημαντικά μειωμένος σε σύγκριση με τους 474 νεκρούς που είχαν αναφερθεί στον προηγούμενο απολογισμό.
Ο Κουόμο είπε επίσης ότι οι υπηρεσίες υγείας και ο γενικός εισαγγελέας θα εξετάσουν τις περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων για την καταπολέμηση της Covid-19 από οίκους ευγηρίας και άλλα προνοιακά ιδρύματα.
Οι γέροντες στο έλεος του covid-19 σε πολλές χώρες
Στα γηροκομεία η κατάσταση είναι «εξαιρετικά ανησυχητική», εκτίμησε ο Χανς Κλούγκε, που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου από την Κοπεγχάγη, την έδρα του ευρωπαϊκού βραχίονα του ΠΟΥ. Σύμφωνα με τους προκαταρκτικούς υπολογισμούς του Οργανισμού, «ως και το 50% των νεκρών από τη νόσο Covid-19 ήταν ένοικοι σε ιδρύματα μακροχρόνιας φροντίδας», επισήμανε.
Και τα παραδείγματα μιλούν από μόνα τους:
-Τη 13η Απριλίου, μεταξύ των 444 θανάτων που καταγράφηκαν στην Ιρλανδία, το 55,2% ήταν σε αυτού του είδους τα ιδρύματα.
-Την 15η Απριλίου, η Γαλλία έκανε γνωστό ότι το 49,4% των νεκρών της ήταν ένοικοι οίκων ευγηρίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικοινώνησε ο ΠΟΥ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Για τον Κλούγκε, «υπάρχει μια άμεση και επείγουσα ανάγκη να ξανασκεφτούμε και να προσαρμόσουμε τη λειτουργία» αυτών των ιδρυμάτων, ενόψει και επόμενων κυμάτων της επιδημίας. Κυρίως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα διαγνωστικά τεστ, να εξοπλιστούν οι επαγγελματίες υγείας και να οργανωθούν ειδικές μονάδες για τους ασθενείς με Covid-19, πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.
Κι αυτό διότι, υπογράμμισε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, «ακόμα και στην περίπτωση των πολύ ηλικιωμένων ανθρώπων, που είναι ευάλωτοι και ζουν με πολλές χρόνιες ασθένειες, πολλοί έχουν καλές πιθανότητες να αναρρώσουν εάν λάβουν την κατάλληλη φροντίδα».
Μαρία Τσιλιμιγκάκη