ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το εκχύλισμα πορτοκαλιού ίσως βοηθάει στη βελτίωση της καρδιακής υγείας

07 Ιουνίου 2024, 10:00

images

Τα τελευταία χρόνια, με την έρευνα να επικεντρώνεται στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου του οργανισμού και της συνολικής υγείας, η παροιμία «είσαι ό,τι τρως», μοιάζει να ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα. Όσον αφορά την υγεία της καρδιάς, προηγούμενη έρευνα συνδέει ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, με τον μεταβολισμό της χοληστερόλης. Προηγούμενες μελέτες, συσχετίζουν επίσης την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των μύρτιλων, των οσπρίων, των σπόρων chia και των φυλλωδών λαχανικών, με βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία. Τώρα, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, αναφέρει ότι ένα εκχύλισμα από φλούδες πορτοκαλιού, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της καρδιακής υγείας.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές εστίασαν σε μια οργανική ένωση που ονομάζεται N-οξείδιο τριμεθυλαμίνης (TMAO), η οποία παράγεται όταν τα βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου τρέφονται με ορισμένα θρεπτικά συστατικά και τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

«Γνωρίζουμε από προηγούμενη έρευνα ότι ορισμένα βακτήρια του εντέρου, τρέφονται με ορισμένα θρεπτικά συστατικά κατά την πέψη και ότι παράγουν χημικές ουσίες - TMAO - που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη μελλοντικών καρδιαγγειακών παθήσεων», εξήγησε στο Medical News Today η Yu Wang, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων στο UF/IFAS Citrus Research And Education Center στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και κύρια συγγραφέας αυτής της μελέτης.

Προηγούμενες μελέτες, έχουν συνδέσει το TMAO με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, όπως η αθηροσκλήρωση, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η κολπική μαρμαρυγή και το εγκεφαλικό, καθώς και με ασθένειες, όπως η χρόνια νεφρική νόσος και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν και δοκίμασαν δύο τύπους εκχυλισμάτων φλοιού πορτοκαλιού: το ένα με πολικό κλάσμα και το άλλο με μη πολικό κλάσμα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μη πολικό εκχύλισμα φλούδας πορτοκαλιού, ήταν σε θέση να σταματήσει την παραγωγή TMAO σε 10 αρσενικά ποντίκια.

Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης μια ένωση που ονομάζεται feruloylputrescine στο πολικό κλάσμα εκχύλισμα φλούδας πορτοκαλιού που ανέστειλε σημαντικά το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της τριμεθυλαμίνης (TMA), το οποίο εμπλέκεται στην παραγωγή του TMAO.

«Γνωρίζαμε ότι το μη πολικό κλάσμα μπορεί να λειτουργήσει από προηγούμενες μελέτες, αλλά δεν ξέραμε ότι το πολικό κλάσμα θα μπορούσε να λειτουργήσει, επειδή δεν υπήρχαν σχετικές αναφορές στο παρελθόν», είπε η Wang.

Μετά την ανασκόπηση αυτής της έρευνας, ο Cheng-Han Chen, MD, επεμβατικός καρδιολόγος και ιατρικός διευθυντής του Προγράμματος Δομικής Καρδιάς στο MemorialCare Saddleback Medical Center στο Laguna Hills, CA είπε στο MNT ότι αυτή η μελέτη αναδεικνύει πόσα περισσότερα πρέπει να κατανοήσουμε για το πώς το μικροβίωμα του εντέρου μας επεξεργάζεται τα τρόφιμα για να παράγει ενώσεις και προϊόντα που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Σχετικά Άρθρα