Τικς και ...κακά λόγια οδηγούν σε διάγνωση σπάνιου συνδρόμου
15 Δεκεμβρίου 2023, 16:00
Αίσθηση έχει προκαλέσει το απόσπασμα από εκπομπή του Chris Cuomo στο αμερικανικό δίκτυο NewsNation, στο οποίο η TikToker Baylen Dupree τον βρίζει συνεχώς και ο ίδιος αδυνατεί να συγκρατήσει τα γέλια του. Το ιδιαίτερο στην ιστορία αυτή είναι ότι δεν πρόκειται για προσωπική επίθεση αλλά για περίπτωση "κοπρολαλίας", ένα από τα πολλά συμπτώματα του συνδρόμου Tourette από το οποίο πάσχει η γυναίκα.
Η κοπρολαλία, οδηγεί το άτομο να χρησιμοποιεί κακές λέξεις χωρίς να το έχει προκαλέσει κάποιος και γενικά χωρίς να υπάρχει ροή στη σκέψη και την έκφρασή του. Πρόκειται για κληρονομική νευρολογική διαταραχή που συναντάται στο 1 στα 100 παιδιά σχολικής ηλικίας -επί το πλέιστον αγόρια- και εκδηλώνεται κυρίως με τα γνωστά σε όλους μας... τικς.
Τα τικς είναι επαναλαμβανόμενες, άρρυθμες, στερεότυπες κινήσεις ή/και ήχοι, σύντομα σε διάρκεια και συνήθως περιλαμβάνουν μία μόνο ομάδα μυών. Η διάγνωση των τικς είναι κλινική και στην περίπτωση του συνδρόμου Tourette είναι χρόνια. Για να τεθεί η διάγνωση του συνδρόμου Tourette, θα πρέπει το παιδί να παρουσιάζει πολλαπλά κινητικά και τουλάχιστον ένα φωνητικό τικ για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους, με την προϋπόθεση ότι, στο διάστημα αυτό, το παιδί δεν παρέμεινε χωρίς τικς για διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών.
Η αντιμετώπιση των τικς και του συνδρόμου Tourette, είναι πολυπαραγοντική. Πρώτο βήμα, το οποίο είναι και αρκετό σε περιπτώσεις απλών, παροδικών τικς, είναι η ενημέρωση και πληροφόρηση των γονιών, του ίδιου του παιδιού αλλά και ατόμων του περιβάλλοντός του (εκπαιδευτικών, φίλων κλπ.) για τη φύση της διαταραχής, την καλή πρόγνωση αλλά και την αντιμετώπιση της. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της συζήτησης με ειδικούς (παιδιάτρους, παιδονευρολόγους κλπ.) αλλά και μέσω του διαδικτύου (www.tourettes-action.org.uk). Ως γενική αρχή, οι γονείς δεν πρέπει να μαλώνουν τα παιδιά για τα τικς ούτε να τους τα σχολιάζουν. Σε περιπτώσεις που τα τικς επιμένουν, η ψυχολογική υποστήριξη του παιδιού και η συμβουλευτική γονέων με τη βοήθεια ειδικών παιδοψυχολόγων έχει ιδιαίτερη σημασία.
Η ψυχολογική υποστήριξη έχει ως στόχο την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του παιδιού και την εύρεση τρόπων χαλάρωσης του stress. Φάρμακα για το σύνδρομο, όταν δεν αντιμετωπίζεται αλλιώς είναι η κλονιδίνη και η κλοναζεπάμη ενώ εάν και αυτά δεν ελέγξουν τα τικς, χρησιμοποιούνται και η ρισπεριδόνη.
Tags: σύνδρομο tourette, σύνδρομο τουρέτ