ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι ο κορωνοϊός και πως να τον αποφύγουμε στην καθημερινότητα

30 Μαρτίου 2020, 10:05

images

Τις ημέρες αυτές είναι ζωτικό να γνωρίζουμε καλά τον "εχθρό" και να μάθουμε πως να αποφύγουμε την είσοδό του στον οργανισμό μας. Ας μάθουμε λοιπόν τι είναι οι ιοί και πως εξολοθρεύονται με απλές κινήσεις...

Τι είναι

Σε αντίθεση με το κύτταρο, οι ιοί είναι παθογενετικοί παράγοντες για τους οποίους δεν υπάρχει ομοφωνία για το αν μπορούν να θεωρηθούν ζωντανοί οργανισμοί.  Δρουν μολύνοντας τα κύτταρα ενός οργανισμού, του οποίου χρησιμοποιούν συστατικά για τον πολλαπλασιασμό τους. Οι ιοί δηλαδή είναι ενδοκυτταρικά παράσιτα αφού χρειάζονται υποχρεωτικά ένα κύτταρο-ξενιστή, για να πραγματοποιήσουν όλες τις βιολογικές λειτουργίες τους που είναι απαραίτητες για την αναπαραγωγή τους. Έχουν πολύ μικρό μέγεθος  (0,025 μm - 0,25 μm) και για τον λόγο αυτό δεν είναι ορατοί στο κοινό, οπτικό, μικροσκόπιο. Μπορούν όμως να απεικονιστούν σε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.

Το βασικό συστατικό του κάθε ιού είναι ένα μόριο νουκλεϊκού οξέος, (DNA, ή RNA) στο οποίο είναι κωδικοποιημένο το γενετικό τους υλικό. Υπάρχει επίσης ένα πρωτεϊνικό περίβλημα που ονομάζεται καψίδιο. Μερικοί ιοί που προσβάλλουν ζωϊκά κύτταρα έχουν εξωτερικά του καψιδίου ένα μεμβρανώδες περίβλημα (έλυτρο), που αποτελείται από λιπίδια, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, όπου σε μερικά συνυπάρχουν και προεξοχές που μοιάζουν με αγκάθια.

Βασικό χαρακτηριστικό αλλά και θεραπευτικό πρόβλημα είναι ότι οι ιοί μεταλλάσσονται. Κατά συνέπεια ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να μην έχει ανοσία απέναντι σε έναν ιό τον οποίο έχει αντιμετωπίσει και στο παρελθόν αλλά στο μεταξύ έχει μεταλλαχθεί, απλά γιατί δεν μπορεί να τον αναγνωρίσει.

Πρόληψη ιώσεων

Η προληπτική αντιμετώπιση των ιώσεων γίνεται κυρίως με ειδικά εμβόλια, που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά της μόλυνσης. Υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια εναντίον της πολιομυελίτιδας, της ερυθράς, της παρωτίτιδας και της ιλαράς κ.α. Σχετικά πρόσφατη εξέλιξη στην φαρμακευτική τεχνολογία είναι η χρήση διάφορων αντιικών φαρμάκων που παρεμβαίνουν στον πολλαπλασιασμό του ιού.

Για τον νέο κορωνοϊό ωστόσο δεν υπάρχουν ούτε ειδικά αντιικά φάρμακα ούτε και εμβόλιο. Όχι ακόμα!

Τι κάνουμε στην καθημερινότητα για να αποφύγουμε όλες τις ιώσεις

Έχουμε κατά νου πάντα ότι οι ιοί μπορεί να ζουν αρκετές ώρες σε επιφάνειες, ρούχα, μαλλιά... Και ως εκ τούτου, αν βγήκαμε εκτός σπιτιού και επιστρέψαμε, πρέπει να αντιμετωπίζουμε ως μολυσμένα τα χέρια μας, τα μαλλιά μας, το πανωφόρι μας (εφόσον φοράγαμε) ή αλλιώς όλα τα ρούχα, τις σόλες των παπουτσιών μας, την τσάντα μας, τα κλειδιά μας, το πορτοφόλι μας, τις πιστωτικές μας κάρτες και τα χρήματά μας! Τα χέρια μας είναι σε αυτήν την φάση δυνητική εστία μολύνσεων.

Επίσης μολυσμένο πρέπει να θεωρούμε ό,τι αγγίξαμε για να μπούμε στο σπίτι: Το πόμολο της πόρτας εξωτερικά και εσωτερικά, τα κλειδιά του σπιτιού, τον διακόπτη που πατήσαμε για να ανάψουμε το φως, το παλτό που πιάσαμε για να βγάλουμε, οποιαδήποτε σακούλα κρατάμε με αγορές, όλες τις συσκευασίες από το σούπερ μάρκετ, την βρύση που ανοίξαμε για να πλύνουμε τα χέρια μας.

Τι κάνουμε λοιπόν για να αποφύγουμε όλη αυτήν την επιμόλυνση;

-Μόλις μπούμε σπίτι αφήνουμε στην είσοδο στο πάτωμα τα πάντα (σακούλες, τσάντα, κλειδιά) και χωρίς να αγγίξουμε τίποτα άλλο βγάζουμε μόνο τα παπούτσια δίπλα στην πόρτα.

-Χωρίς να βγάλουμε παλτό ή να ανάψουμε με τα δάχτυλα γυμνά τα φώτα (μπορούμε να βάλουμε ένα υγρό μαντηλάκι), πηγαίνουμε και πλένουμε με πολλή σαπουνάδα και επί 20 περίπου δευτερόλεπτα τα χέρια μας πολύ δυνατά και καλά. Οι ιοί αποσυντίθενται με μια καλή σαπουνάδα.

-Στη συνέχεια βγάζουμε το παλτό στη βεράντα, ή αν δεν φοράγαμε παλτό, όλα τα ρούχα μας στη βεράντα και τα αφήνουμε εκεί να αεριστούν μέχρι την επόμενη ημέρα. Δεν τα τινάζουμε σε αυτήν την φάση διότι αν έχουν επάνω ιούς, μπορεί να έρθουν σε επαφή με τη μύτη και τα μάτια μας.

-Στη συνέχεια, φτιάχνουμε μία λεκάνη με νερό και χλωρίνη (αναλογία 1 προς 10), εκτός κι αν έχουμε υγρό απολυμαντικό με τουλάχιστον 70% οινόπνευμα, και με ένα πανάκι περνάμε μία- μία εξωτερικά τις σακούλες -ειδικά τις χειρολαβές τους- και όλες τις συσκευασίες. Τις ακουμπάμε προσωρινά πάνω σε ένα καθαρό χαρτί κουζίνας, και αφού στεγνώσουν μερικά λεπτά, μετά τις τακτοποιούμε σε ντουλάπια και ψυγείο. Τα φρέσκα φρούτα πρέπει να πλυθούν με υγρό απορρυπαντικό πιάτων, ενώ τα λαχανικά μπορούν να μπουν επί ώρες σε ξύδι ή -αν πλένονται όπως οι ντομάτες- να πλυθούν κι αυτά σαν τα φρούτα.

-Τέλος περνάμε προληπτικά με το πανάκι τα χερούλια της πόρτας, τις βρύσες του μπάνιου, τα κλειδιά του αυτοκινήτου και του σπιτιού, και με αντισηπτικό το κινητό μας τηλέφωνο και τα γυαλιά. Επίσης βουτάμε στη λεκάνη με την χλωρίνη και το κάτω μέρος των παπουτσιών και τα αφήνουμε στο βεράντα να στεγνώσουν. 

-Στη συνέχεια βέβαια πρέπει να απολυμάνουμε με αντισηπτικό τα χερούλια της τσάντας μας, τα κλειδιά μας, το πορτοφόλι και τις πιστωτικές μας κάρτες (τις οποίες βέβαια μπορούμε να χρησιμοποιούμε ανέπαφα).

Και σφουγγαρίζουμε με νερό και χλωρίνη την είσοδο του σπιτιού όπου πατήσαμε με τα παπούτσια και αφήσαμε τις σακούλες με τις αγορές.


Σχετικά Άρθρα