ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα υψηλά επίπεδα νατρίου επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας

07 Ιουνίου 2024, 07:00

images

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Dermatology, υποδηλώνει μια σχέση μεταξύ της πρόσληψης νατρίου και του κινδύνου ανάπτυξης ατοπικής δερματίτιδας, επισημαίνοντας ότι τα υψηλότερα επίπεδα νατρίου, συνδέονται με αύξηση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων. Ειδικότερα, η ατοπική δερματίτιδα είναι μια δερματολογική πάθηση που πιστεύεται ότι οφείλεται σε φλεγμονή. Σε χώρες υψηλού εισοδήματος, επηρεάζει περίπου το 20% των παιδιών και το 10% των ενηλίκων.

Παρά τον υψηλό επιπολασμό της, οι ειδικοί εξακολουθούν να ανακαλύπτουν τί επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης εκζέματος και τί επιδεινώνει την πάθηση. Αν και πιθανότατα υπάρχει ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Η τελευταία μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από 215.832 άτομα ηλικίας 37–73 ετών. Από αυτούς, οι 10.839 είχαν διάγνωση ατοπικής δερματίτιδας. Υπολόγισαν την 24ωρη απέκκριση νατρίου στα ούρα από δείγματα ούρων και τη χρησιμοποίησαν για να μετρήσουν τη συνήθη διατροφική πρόσληψη νατρίου των συμμετεχόντων.

Η ανάλυσή τους έδειξε ότι μια αύξηση 1 γραμμαρίου στην εκτιμώμενη 24ωρη απέκκριση νατρίου, συσχετίστηκε με 11% αύξηση στις πιθανότητες εμφάνισης ατοπικής δερματίτιδας. Συνδέθηκε επίσης με 16% αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ενεργού ατοπικής δερματίτιδας και 11% αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης πιο σοβαρών συμπτωμάτων.

Για να επικυρώσουν αυτό το εύρημα, οι επιστήμονες ανέλυσαν επίσης δεδομένα από περισσότερους από 13.000 συμμετέχοντες στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής. Έδειξαν ότι μια ημερήσια αύξηση του διατροφικού νατρίου κατά 1 γραμμάριο ημερησίως - που υπολογίζεται χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια διατροφής - συσχετίστηκε με 22% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης ατοπικής δερματίτιδας.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της νέας μελέτης, ένα γερμανικό εγχειρίδιο που δημοσιεύτηκε πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, συνιστά μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι σε άτομα με ατοπική δερματίτιδα.

Πιο πρόσφατα, οι επιστήμονες άρχισαν να ενδιαφέρονται περισσότερο για τη σχέση μεταξύ νατρίου και εκζέματος. Για παράδειγμα, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση γρήγορου φαγητού περισσότερες από 3 φορές την εβδομάδα, σχετίζεται με επιδείνωση του εκζέματος στα παιδιά.

Αν και το γρήγορο φαγητό είναι σίγουρα πλούσιο σε πρόσθετο αλάτι και νάτριο, άλλα συστατικά του φαγητού, όπως ζάχαρη, λίπος ή πρόσθετα, μπορεί να έχουν επηρεάσει αυτά τα αποτελέσματα.

Ωστόσο, μια μικρή μελέτη από το 2019, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα, είχαν υψηλότερα επίπεδα νατρίου στα προσβεβλημένα μέρη του δέρματός τους σε σύγκριση με το υγιές δέρμα. Η ίδια μελέτη έδειξε ότι τα αυξημένα επίπεδα νατρίου, μπορεί να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που υποδηλώνει ότι το νάτριο μπορεί να παίζει ρόλο στη σοβαρότητα της πάθησης.

Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα και η Katrina Abuabara, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, και μία από τους συγγραφείς της νέας μελέτης, σχεδιάζει να τη συνεχίσει. «Πρόκειται να ξεκινήσουμε την εγγραφή για μια μελέτη που χρηματοδοτείται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ του διατροφικού νατρίου, του νατρίου του δέρματος και της σοβαρότητας του εκζέματος με την πάροδο του χρόνου».

Σχετικά Άρθρα