Τα «μυστικά» για τη διαχείριση της χημειοθεραπείας είναι οι γνωστές καλές συνήθειες ζωής
24 September 2024, 07:00
Η Catherine, Πριγκίπισσα της Ουαλίας, έκανε πρόσφατα δήλωση σχετικά με τη θεραπεία της, εκφράζοντας ανακούφιση καθώς η χημειοθεραπεία της έχει πλέον ολοκληρωθεί. Μαζί με την Πριγκίπισσα, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία κάθε χρόνο με μελέτη του 2019 να εκτιμά ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται χημειοθεραπεία, θα αυξηθεί κατά 53% από 9,8 εκατομμύρια το 2018, σε 15 εκατομμύρια το 2040. Αλλά πώς να κάνουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο πιο "εύκολη";
Μαζί με τη χειρουργική επέμβαση και την ακτινοβολία, η χημειοθεραπεία είναι μία από τις συνηθέστερες θεραπείες για τον καρκίνο. Στόχος της είναι να σταματήσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, είτε νεκρώνοντάς τα, είτε εμποδίζοντάς τα να πολλαπλασιαστούν.
Ωστόσο, η χημειοθεραπεία δεν κάνει διάκριση μεταξύ καρκινικών και υγιών κυττάρων, επομένως σχετίζεται με ένα πλήθος παρενεργειών, όπως κόπωση, απώλεια μαλλιών, πληγές στο στόμα, ναυτία και έμετοι, λοιμώξεις, προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης αλλά και ψυχολογικά προβλήματα, από αλλαγές διάθεσης έως άγχος και κατάθλιψη.
Μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας, η ανάρρωση είναι μια σταδιακή διαδικασία καθώς ο οργανισμός χρειάζεται χρόνο για να ανακτήσει τις δυνάμεις του.
Στο σημείο αυτό, η τακτική άσκηση, συμπεριλαμβανομένης της προπόνησης cardio (αεροβική) και της προπόνησης με αντίσταση, βοηθά στην αναδόμηση της μυϊκής δύναμης, βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία και μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου. Οι ασθενείς μπορούν να ξεκινήσουν με ήπιες ασκήσεις όπως περπάτημα, κολύμπι ή διατάσεις, ενώ με την πάροδο του χρόνου, μπορούν να αυξήσουν τη διάρκεια και την ένταση των δραστηριοτήτων τους, όπως το επιτρέπει ο οργανισμός τους.
Εξάλλου, αυτή η περίοδος, μετά τη θεραπεία, είναι μία φάση εστίασης στην ψυχική και συναισθηματική αποκατάσταση καθώς και στην αναδόμηση της σωματικής δύναμης. Καθώς οι ασθενείς προσαρμόζονται στη ζωή μετά τη θεραπεία, μπορεί να αντιμετωπίσουν συναισθήματα άγχους, αβεβαιότητας ή φόβου για την υποτροπή του καρκίνου. Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας μίλησε για τις συναισθηματικές δυσκολίες να εξηγήσει την ασθένειά της στα παιδιά της και να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα για το μέλλον της.
Η ψυχολογική κατάσταση διαδραματίζει βασικό ρόλο στη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη και η έρευνα δείχνει ότι η αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας , μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς.
Τέλος, η διαδικασία αποκατάστασης μετά τη χημειοθεραπεία είναι πολύπλευρη, που περιλαμβάνει φυσική αποκατάσταση, διαχείριση μακροπρόθεσμων παρενεργειών και συναισθηματική θεραπεία. Με την άσκηση, τη διατήρηση μίας υγιεινής διατροφής και την εστίαση στην ψυχική τους υγεία, οι ασθενείς μπορούν να ξαναχτίσουν τη δύναμή τους και την ευημερία τους – και, όπως είπε η Catherine σε όσους υποβάλλονται σε θεραπεία για τον καρκίνο, «αφήστε αυτό το φως να λάμψει».