ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συσκευή LED μπορεί να συμβάλει στο συγχρονισμό του κιρκάδιου ρυθμού

18 September 2024, 09:00

images

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, ένα φως LED που εκπέμπει εναλλασσόμενα μήκη κύματος πορτοκαλί και μπλε φωτός, ξεπέρασε 2 άλλες συσκευές φωτός στην προώθηση των επιπέδων μελατονίνης σε μια μικρή ομάδα συμμετεχόντων στη μελέτη. Ειδικότερα, τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Biological Rhythms, φαίνεται να δημιουργεί ένα νέο σημείο αναφοράς στην ικανότητα επηρεασμού του κιρκάδιου ρυθμού του οργανισμού και αντανακλά μια αποτελεσματική νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής (SAD).

Μία σειρά από προβλήματα υγείας και διάθεσης έχουν αποδοθεί σε μη συγχρονισμένους κιρκάδιους ρυθμούς. Αυτή η έλλειψη συγχρονισμού εντείνεται ακόμη περισσότερο από τις εποχιακές αλλαγές, την έλλειψη έκθεσης στο φυσικό φως και τις πολύωρες πτήσεις.

«Το εσωτερικό μας ρολόι μάς λέει πώς πρέπει να ενεργεί το σώμα μας σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, αλλά το ρολόι πρέπει να ρυθμιστεί και αν ο εγκέφαλός μας δεν συγχρονιστεί με την ώρα της ημέρας, τότε δεν θα λειτουργήσει σωστά», είπε ο Jay Neitz, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή UW.

Οι κιρκάδιοι ρυθμοί προσαρμόζονται καθημερινά με βάση τους 24ωρους ηλιακούς κύκλους, που διεγείρουν τα κυκλώματα στα μάτια που επικοινωνούν με τον εγκέφαλο. Έτσι, ο εγκέφαλος παράγει μελατονίνη ορισμένες ώρες της ημέρας.

Οι άνθρωποι που περνούν πολλές ώρες καθημερινά σε τεχνητό φως, έχουν συχνά κιρκάδιους ρυθμούς, των οποίων η παραγωγή μελατονίνης υστερεί σε σχέση με τα άτομα που εκτίθενται περισσότερο στο φυσικό φως. Πολλά εμπορικά προϊόντα φωτισμού έχουν σχεδιαστεί για να αντισταθμίζουν ή να εξουδετερώνουν αυτές τις καθυστερήσεις.

Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα, είπε ο Neitz, τονίζουν το μπλε μήκος κύματος επειδή είναι γνωστό ότι επηρεάζει τη μελανοψίνη, μια φωτοχρωστική στα μάτια που επικοινωνεί με τον εγκέφαλο και είναι πιο ευαίσθητη στο μπλε.

Αντίθετα, «το φως που αναπτύξαμε δεν περιλαμβάνει τη φωτοχρωστική ουσία της μελανοψίνης», εξήγησε ο Neitz. 

«Έχει εναλλασσόμενα μπλε και πορτοκαλί μήκη κύματος που διεγείρουν ένα μπλε-κίτρινο κύκλωμα αντιπάλου που λειτουργεί μέσω των κωνικών φωτοϋποδοχέων στον αμφιβληστροειδή. Αυτό το κύκλωμα είναι πολύ πιο ευαίσθητο από τη μελανοψίνη και είναι αυτό που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλός μας για να επαναφέρει τα εσωτερικά μας ρολόγια».

Σχετικά Άρθρα