Πώς ο υπέρηχος ενδέχεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση της τυφλότητας
16 Απριλίου 2022, 08:00
Ο αριθμός των Αμερικανών με προβλήματα όρασης ή τύφλωση αναμένεται να εκτιναχθεί σε περισσότερα από 8 εκατομμύρια μέχρι το 2050, σύμφωνα με έρευνα του USC Gayle and Edward Roski Eye Institute. Όπως επισημαίνουν μάλιστα οι ειδικοί, είναι ασφαλές να πούμε ότι πολλές από αυτές τις περιπτώσεις θα προκληθούν από εκφυλιστικές ασθένειες του αμφιβληστροειδούς.
Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για νέες τεχνολογίες που αντιμετωπίζουν την απώλεια όρασης λόγω εκφυλιστικών ασθενειών. Αν και δεν υπάρχουν επιτυχείς, μη επεμβατικές θεραπείες επί του παρόντος διαθέσιμες για την αντιμετώπιση της απώλειας όρασης, οι ερευνητές στο USC έχουν καταλήξει σε μια νέα ιδέα για να αντιμετωπίσουν αυτό το αυξανόμενο πρόβλημα.
Επί του παρόντος, οι οφθαλμίατροι χρησιμοποιούν ηλεκτρονική τεχνολογία για να διεγείρουν άμεσα τους νευρώνες του αμφιβληστροειδούς εμφυτεύοντας συσκευές ηλεκτροδίων μέσα στο μάτι, μια τεχνική που απαιτεί ακριβή και επεμβατική χειρουργική επέμβαση.
Η ερευνητική ομάδα στο Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής της Σχολής Μηχανικών του USC Viterbi διερευνά μια μη χειρουργική λύση που θα μπορούσε να αποκαταστήσει την όραση χρησιμοποιώντας τεχνολογία υπερήχων.
«Πρόκειται για καινοτόμο τεχνολογία», δήλωσε ο Qifa Zhou, καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής και οφθαλμολογίας στο USC. «Αυτή τη στιγμή, κάνουμε μελέτες σε ζώα προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουμε τη διέγερση με υπερήχους για να αντικαταστήσουμε την ηλεκτρική διέγερση».
Η ερευνητική ομάδα διευθύνεται από τον Qifa Zhou και τον Mark S. Humayun, επίσης καθηγητή Οφθαλμολογίας και Βιοϊατρικής μηχανικής στο USC, και έναν από τους εφευρέτες του Argus II, του πρώτου τεχνητού αμφιβληστροειδούς στον κόσμο.
«Η τεχνολογία είναι με το μέρος μας, αφού δεν απαιτείται χειρουργική επέμβαση και δεν θα εμφυτευτεί συσκευή μέσα στο σώμα», δήλωσε ο Gengxi Lu, Ph.D. από το εργαστήριο του Zhou. "Μια φορητή συσκευή υπερήχων θα δημιουργήσει υπερηχητικά κύματα για να διεγείρει τον αμφιβληστροειδή."
Επιπλέον, οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι η άσκηση πίεσης στο μάτι, όταν πιέζετε απαλά τον βολβό του ματιού σας με κλειστά μάτια, μπορεί να ενεργοποιήσει νευρώνες και να στείλει σήματα στον εγκέφαλο. Σε αντίθεση με ένα κανονικό μάτι που διεγείρεται με το φως, τα τυφλά μάτια διεγέρθηκαν από μηχανικές πιέσεις που δημιουργούνται από τα υπερηχητικά κύματα σε αυτή τη μελέτη.
«Οι νευρώνες που υπάρχουν στον αμφιβληστροειδή του ματιού διαθέτουν μηχανικά ευαίσθητα κανάλια που ανταποκρίνονται στη μηχανική διέγερση», εξήγησε ο Lu. «Αυτοί οι νευρώνες ενεργοποιούνται όταν χρησιμοποιούμε υπερήχους για να δημιουργήσουμε μηχανική πίεση».