Πώς ένα επικίνδυνο μικρόβιο μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο
07 Ιανουαρίου 2022, 09:00
Είναι ευρέως γνωστό ότι η λοιμώδης νόσος του άνθρακα προκαλεί σοβαρές πνευμονικές λοιμώξεις στον άνθρωπο και αντιαισθητικές, αν και ανώδυνες, δερματικές βλάβες σε ζώα και ανθρώπους. Το βακτήριο του άνθρακα έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως όπλο τρόμου. Τώρα, τα ευρήματα μιας νέας μελέτης υποδηλώνουν ότι το μικρόβιο που προκαλεί τη νόσο αυτή, ο βάκιλλος του άνθρακα (Bacillus anthracis), έχει επίσης απροσδόκητα ευεργετικές δυνατότητες.
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι ο βάκιλλος αυτός, όταν χορηγείται με στοχευμένο τρόπο σε νευρώνες του κεντρικού και περιφερικού νευρικού συστήματος, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο ή πονούν.
Η έρευνα αυτή, με επικεφαλής ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ σε συνεργασία με επιστήμονες του κλάδου και ερευνητές από άλλα ιδρύματα, δημοσιεύτηκε στις 20 Δεκεμβρίου στο Nature Neuroscience.
Επιπλέον, η ομάδα συνδύασε μέρη της τοξίνης του άνθρακα με διαφορετικούς τύπους μοριακού φορτίου και το χορήγησε στον οργανισμό ζώων, σε νευρώνες που ανιχνεύουν τον πόνο. Η τεχνική αυτή φαίνεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το σχεδιασμό νέων αναλγητικών θεραπειών.
Αυτή η μοριακή πλατφόρμα χρήσης μιας βακτηριακής τοξίνης για τη μεταφορά ουσιών στους νευρώνες αντιπροσωπεύει ένα νέο τρόπο ώστε να ανακουφίζονται ζώα και άνθρωποι από τον πόνο που μεταφέρουν οι νευρώνες. Αυτό δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής της μελέτης Isaac Chiu, αναπληρωτής καθηγητής Ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Blavatnik της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.
Η ανάγκη να επεκταθεί το τρέχον θεραπευτικό οπλοστάσιο για τη διαχείριση του πόνου παραμένει μεγάλη, δήλωσαν οι ερευνητές. Τα οπιοειδή παραμένουν το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για τον πόνο, αλλά έχουν επικίνδυνες παρενέργειες - κυρίως την ικανότητά τους να επιδρούν στον εγκέφαλο-, που τα καθιστά εξαιρετικά εθιστικά, και την τάση τους να επιβραδύνουν την αναπνοή, γεγονός το οποίο μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο.
«Υπάρχει ακόμη μεγάλη κλινική ανάγκη για την ανάπτυξη μη οπιοειδών θεραπειών πόνου που δεν είναι εθιστικές αλλά αποτελεσματικές στην ανακούφιση από τον πόνο», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Nicole Yang, ερευνήτρια του HMS στην ανοσολογία στο Chiu Lab. «Τα πειράματά μας δείχνουν ότι μια στρατηγική, τουλάχιστον πειραματικά, θα μπορούσε να είναι η συγκεκριμένη στόχευση νευρώνων πόνου χρησιμοποιώντας αυτή τη βακτηριακή τοξίνη».
Οι ερευνητές προειδοποιούν, ωστόσο, ότι προς το παρόν, αυτή η προσέγγιση παραμένει καθαρά πειραματική και χρειάζεται ακόμα να δοκιμαστεί και να τελειοποιηθεί περαιτέρω σε περισσότερες μελέτες σε ζώα και, τελικά, σε ανθρώπους.
Tags: πόνος