Πρώιμη Ωοθηκική Ανεπάρκεια: Σημαντική η έγκαιρη διάγνωση
14 Ιανουαρίου 2021, 09:00
Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκαν οδηγίες για την Πρώιμη Ωοθηκική Ανεπάρκεια στα επίσημα επιστημονικά περιοδικά της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (European Menopause and Andropause Society) και της Διεθνούς Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (International Menopause Society). Στη διεθνή συγγραφική ομάδα ειδικών για το θέμα συμμετείχαν και Έλληνες. Συνομιλήσαμε λοιπόν σχετικά με την κα. Ειρήνη Λαμπρινουδάκη, καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας και την κα. Σταυρούλα Πάσχου, επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που ανήκουν στους συγγραφείς των νέων οδηγιών. Ενώ στη μελέτη συμμετέχουν επίσης και ο κ. Μακράκης και η κα. Καλανταρίδου.
Ακολουθεί η ενημέρωση από τις δύο καθηγήτριες:
"Η Πρώιμη Ωοθηκική Ανεπάρκεια αντιπροσωπεύει τη μείωση της ορμονικής δραστηριότητας των ωοθηκών πριν από την ηλικία των 40 ετών, που οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα, διαταραχές στον εμμηνορυσιακό κύκλο και τελικά αμηνόρροια. Αφορά περίπου 1% του γυναικείου πληθυσμού και μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς λόγους, αυτοάνοσα αίτια, καταστροφή του ωοθηκικού ιστού μετά από χειρουργείο ή χημειοθεραπεία κ.α. Η έκπτωση ή παύση της ωοθηκικής λειτουργίας οδηγεί σε υπογονιμότητα, γεγονός με συναισθηματικές και άλλες συνέπειες τόσο για την ασθενή όσο και για τους ανθρώπους της. Βέβαια, η φυσική σύλληψη και κύηση δεν είναι απίθανη στις γυναίκες αυτές. Επιπρόσθετα, η ελάττωση των συγκεντρώσεων των οιστρογόνων σε νεαρή ηλικία επηρεάζει πολύπλευρα την υγεία και αφορά στο ουρογεννητικό σύστημα, στα οστά, στο μεταβολισμό, στην καρδιαγγειακή και ψυχική υγεία.
Οι σημαντικότερες επιπτώσεις της πρώιμης ωοθηκικής ανεπάρκειας μπορούν να προληφθούν με τη χορήγηση ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό η διάγνωση της Πρώιμης Ωοθηκικής Ανεπάρκειας να είναι σωστή και να πραγματοποιείται εγκαίρως. Στις Οδηγίες αυτές παρουσιάζονται αναλυτικά: 1) η διαγνωστική προσέγγιση για την Πρώιμη Ωοθηκική Ανεπάρκεια, 2) η κατάλληλη διερεύνηση της αιτιολογίας αυτής της κατάστασης, 3) η θεραπευτική στρατηγική σχετικά με την ορμονική θεραπεία υποκατάστασης και τη γονιμότητα και 4) η μακροπρόθεσμη παρακολούθηση και διαχείριση για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής, καθώς και των ουρογεννητικών, οστικών, μεταβολικών, καρδιαγγειακών και ψυχολογικών επιπτώσεων.
Ο τελικός στόχος των Οδηγιών είναι να παράσχουν μια πλήρη «εργαλειοθήκη» για όλους τους ιατρούς, ώστε να έχουν εύκολη πρόσβαση στο σύνολο των πληροφοριών που απαιτούνται για τη βέλτιστη διαχείριση των γυναικών αυτών στο πλαίσιο της τεκμηριωμένης και εξατομικευμένης ιατρικής.
Lambrinoudaki I, Paschou, SA, Lumsden MA, Faubion S, Makrakis E, Kalantaridou S, Panay N. Premature ovarian insufficiency: A toolkit for the primary care physician. Maturitas 2021.