ΠΟΥ: Προσοχή στα πλαστά φάρμακα για τον covid-19
11 Απριλίου 2020, 08:05
Σε κάθε δύσκολη συγκυρία για την ανθρωπότητα, κάνουν δυστυχώς την εμφάνισή τους προσπάθειες για εκμετάλλευση της κατάστασης. Έχει παρατηρηθεί σε πολέμους, σε λιμούς, σε δικτατορίες και πάντα αφορά μια μικρή μερίδα ανθρώπων που επιλέγουν να συμπεριφερθούν με τρόπο που τους ξεχωρίζει από το υπόλοιπο "είδος". Η παρούσα δυσκολία δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση... Όπως προειδοποιούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυξάνονται κατακόρυφα τα πλαστά φάρμακα για την αντιμετώπιση του Covid-19!
Πρόσφατα μάλιστα έγινε και σχετικό ρεπορτάζ από το βρετανικό δίκτυο BBC, στο οποίο αποκαλύφθηκε ότι πλαστά φάρμακα διατίθενται ήδη κυρίως στην Αφρική, καθώς οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται τις σοβαρές ελλείψεις αλλά και τον ανύπαρκτο σχεδόν ελέγχο σε πολλές υποανάπτυκτες χώρες ειδικά στα κεντρικά της ηπείρου αυτής. Οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ μάλιστα προειδοποιούν για «παράλληλη πανδημία κατώτερης ποιότητας και ψευδεπίγραφων φαρμακευτικών σκευασμάτων».
Εκτός από τα φάρμακα που δοκιμάζονται για τον covid-19, με την έναρξη της πανδημίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, οι περισσότεροι πολίτες έσπευσαν να αποθηκεύσουν στα σπίτια τους βασικά φάρμακα, όπως αντιπυρετικά, παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη. Αυτό δημιούργησε μια σχετική στρέβλωση στην παγκόσμια αγορά καθώς η ζήτηση ξεπέρασε την προσφορά και σε αυτά τα φάρμακα. Και αυτό πυροδοτεί σχεδόν πάντα την αύξηση της κυκλοφορίας επικίνδυνων, πλαστών φαρμάκων ειδικά στις χώρες χωρίς αυστηρό κυβερνητικό έλεγχο.
Τον περασμένο Μάρτιο, αστυνομικοί από τη Μαλαισία (Ασία) ως τη Μοζαμβίκη (Αφρική) κατάσχεσαν δεκάδες χιλιάδες ακατάλληλες ιατρικές μάσκες και φάρμακα διαφόρων ειδών. Τα προϊόντα ατά προορίζονταν για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού... Και όπως σημείωσε ο ΠΟΥ, η λήψη αυτών των φαρμάκων για την Covid-19 θα μπορούσε να προκαλέσει «σοβαρές παρενέργειες» καθώς τα ψευδεπίγραφα φάρμακα μπορεί να έχουν μολυνθεί, να να περιέχουν λάθος ή καθόλου δραστική ουσία.
Η καραντίνα
Με τις περισσότερες χώρες να βρίσκονται σε καραντίνα, δεν επηρεάζεται μόνο η παραγωγή φαρμάκων, η οποία είναι ήδη προβληματική αλλά. Διαμορφώνει πρωτοφανείς συνθήκες ζήτησης, καθώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αποθηκεύσουν επαρκείς ποσότητες από τα βασικά φάρμακα.
Και όπως μετέδωσε το BBC στο ρεπορτάζ του, φαρμακοποιοί και φαρμακευτικές εταιρείες κρούουν τον κώδωνα παγκοσμίως ότι η προσφορά φαρμάκων κατά της ελονοσίας είναι απειλητική.
Αιτία η αυξημένη ζήτηση χλωροκίνης (που δίνεται στην ελονοσία) και που τώρα δοκιμάζεται με αρκετή επιτυχία και στην αντιμετώπιση του covid-19 . Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά πλαστά σκευάσματα με χλωροκίνη βρέθηκαν να πωλούνται στην αγορά Ασίας και Αφρικής. Σε μια περίπτωση, το σκεύασμα αναφέρει ότι κατασκευάστηκε από την «Brown and Burk Pharmaceutical Limited». Αλλά, η «Brown and Burk», φαρμακευτική εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτό το φάρμακο.
Μαρία Τσιλιμιγκάκη