Ποιοι εμφανίζουν ασθενέστερη απόκριση στα εμβόλια κατά του RSV
08 Ιανουαρίου 2025, 07:00
Ερευνητές του Johns Hopkins Medicine έχουν δείξει ότι άτομα 60 ετών και άνω με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα - λήπτες μοσχευμάτων οργάνων που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για τη μείωση του κινδύνου απόρριψης και άλλοι με διαταραχές του ανοσοποιητικού - δεν ανταποκρίνονται τόσο αποτελεσματικά στα εμβόλια κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) όσο άτομα της ίδιας ηλικιακής ομάδας με φυσιολογική ανοσοποιητική λειτουργία. Η μελέτη, που διεξήχθη από μια ερευνητική ομάδα στο Ερευνητικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Johns Hopkins, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA).
Ο RSV είναι ένα μεταδοτικό παθογόνο που προκαλεί λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού. Εμφανίζεται συχνότερα σε βρέφη και μικρά παιδιά, αλλά αποτελεί απειλή για όλες τις ηλικιακές ομάδες και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές αναπνευστικές ασθένειες, όπως η πνευμονία, στους ηλικιωμένους και σε άτομα με ανοσοκαταστολή.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μία εν εξελίξει εθνική μελέτη της Ιατρικής του Johns Hopkins για να παρακολουθήσουν 38 άτομα (μεταξύ 64 και 72 ετών) που ανέφεραν ότι είναι ανοσοκατεσταλμένα και έλαβαν είτε το εμβόλιο RSVPreF3-AS01 (επίσης γνωστό ως Arexvy) είτε RSVpreF (γνωστό ως Abrysvo). Η ομάδα μελέτης χωρίστηκε ομοιόμορφα μεταξύ ανδρών και γυναικών, με το 82% να είναι λήπτες μεταμόσχευσης οργάνων και το 74% να λαμβάνουν 2 ή περισσότερα φάρμακα για την ανοσοκαταστολή. Το Arexvy περιέχει ένα ανοσοενισχυτικό ενώ το Abrysvo όχι.
«Όταν συγκρίναμε τις αποκρίσεις αντισωμάτων μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη που έλαβαν Arexvy με εκείνους που έλαβαν Abrysvo, διαπιστώσαμε ότι η ομάδα που έλαβε το ανοσοενισχυτικό εμβόλιο έτεινε να έχει υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων F που εξουδετερώνουν τον RSV, κατά της σύντηξης», λέει ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης William Werbel, MD, Ph.D., επίκουρος καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. «Έτσι, τα ενισχυμένα με ανοσοενισχυτικά εμβόλια ως μέσο βελτίωσης της ανοσολογικής απόκρισης σε άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης σε μεγαλύτερες, πιο ολοκληρωμένες μελέτες».
«Βρήκαμε ότι κατά μέσο όρο, οι ηλικιωμένοι που είναι ανοσοκατεσταλμένοι ανέπτυξαν λιγότερα αντισώματα κατά του RSV μετά τον εμβολιασμό σε σύγκριση με τις πολύ ισχυρές ανταποκρίσεις για υγιή άτομα άνω των 60 ετών που παρατηρήθηκαν στις κλινικές δοκιμές που χρησιμοποιήθηκαν για την επικύρωση των εμβολίων. Επιπλέον, τα επίπεδα αντισωμάτων σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα ήταν μεταβαλλόμενα, με ορισμένους συμμετέχοντες στη μελέτη να εμφανίζουν ισχυρές αυξήσεις στην ανοσία λόγω των εμβολίων, ενώ άλλοι μετά βίας ανταποκρίθηκαν», δήλωσε ο Andrew Karaba, MD, Ph.D., επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης κι επίκουρος καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins
Ωστόσο, τόσο ο Karaba όσο και ο Werbel επισημαίνουν ότι αυτή η μελέτη δεν υποδηλώνει ότι τα εμβόλια κατά του RSV δεν θα μειώσουν τη νόσο του RSV σε άτομα με ανοσοκαταστολή και πως απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.