Πέτυχαν αναζωογόνηση σε γηρασμένα ηπατοκύτταρα
10 Ιουλίου 2024, 09:00
Νέα μελέτη σε ποντίκια και δείγματα ανθρώπινων κυττάρων, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μπορεί να είναι δυνατό να αναιρεθούν ορισμένες από τις βλαβερές συνέπειες που επέρχονται στον οργανισμό με τη γήρανση, αποκαθιστώντας τουλάχιστον εν μέρει την υγεία του ήπατος. Συγκεκριμένα, οι συγγραφείς της μελέτης , ανακάλυψαν μια πληθώρα γονιδίων που προκαλούν κυτταρικό θάνατο σε ηπατικά κύτταρα μεγαλύτερων ποντικιών και σε ανθρώπινα κύτταρα.
Τα γονίδια που σχετίζονται με την ηλικία, προκαλούν έναν εξαρτώμενο από τον σίδηρο τύπο κυτταρικού θανάτου που ονομάζεται φερρόπτωση. Η φερρόπτωση (ferroptosis) σχετίζεται επίσης με διάφορες παθήσεις της καρδιάς, των νεφρών και του παγκρέατος. Σ' αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν κυρίως στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), επίσης γνωστή ως «στεατωτική νόσος του ήπατος που σχετίζεται με τη μεταβολική δυσλειτουργία (MASLD)». Προκαλεί κίρρωση, ή ουλές, των κύριων κυττάρων του ήπατος, των ηπατοκυττάρων, και μπορεί τελικά να οδηγήσει σε οργανική ανεπάρκεια.
Αφού εντόπισαν μια ομάδα γονιδίων που επηρεάζουν τη γήρανση των κυττάρων σε ποντίκια, οι ερευνητές εξέτασαν ανθρώπινα κύτταρα από συμμετέχοντες που είχαν παχυσαρκία και NAFLD/MASLD. Βρήκαν την ίδια γενετική υπογραφή, γεγονός που υποδηλώνει ένα νέο στόχο για φαρμακολογική θεραπεία.
Για να επιβεβαιώσουν την υπόθεσή τους, οι ερευνητές προκάλεσαν σε μια ομάδα νεαρών ποντικών 3 μηνών και σε άλλη μία ομάδα ποντικιών 2 ετών, την ανάπτυξη NAFLD/MASLD μέσω διατροφής.
Μερικά από τα μεγαλύτερα ποντίκια, έλαβαν επίσης ενέσεις Ferrostatin-1 ενώ συνέχιζαν να τρέφονται με δίαιτα που συμβάλλει στην εμφάνιση NAFLD/MASLD. Αυτό έγινε για να μπορέσουν οι ερευνητές να δοκιμάσουν τα πιθανά θεραπευτικά αποτελέσματα του φαρμάκου στο ήπαρ που έχει υποστεί τις επιπτώσεις της γήρανσης.
Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ηπατικά κύτταρα σε ηλικιωμένα ποντίκια που έλαβαν Ferrostatin-1, φαινόταν και πάλι νέα και υγιή.
Οι ερευνητές δημοσιεύουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο περιοδικό Nature Aging.
Tags: αντιγήρανση, γήρανση, ήπαρ, ήπαρ και διατροφή