ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι πτώσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας σε ηλικιωμένους

06 Οκτωβρίου 2024, 08:00

images

Οι ηλικιωμένοι που έχουν υποστεί τραυματισμό ως αποτέλεσμα πτώσης, έχουν περισσότερες από 20% πιθανότητες να διαγνωστούν αργότερα με Nόσο Αλτσχάιμερ ή άλλης μορφής άνοια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open. Ειδικότερα, η αναδρομική μελέτη κοόρτης, που διεξήχθη από ερευνητές στο Brigham and Women's Hospital, ιδρυτικό μέλος του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης Mass General Brigham, εξέτασε δεδομένα από περισσότερους από 2 εκατομμύρια ηλικιωμένους που είχαν υποστεί τραυματισμό. Περισσότερο από το 10% από αυτούς, έλαβε αργότερα διάγνωση κάποιας μορφής άνοιας το έτος μετά την πτώση τους.

Από τη κοόρτη της μελέτης, η μέση ηλικία των ασθενών που παρουσίασαν πτώση, ήταν τα 78 έτη. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά το φύλο, οι ηλικιωμένες γυναίκες που ανέφεραν πτώση, ήταν περισσότερες από τους άντρες. Γενικά, οι ενήλικες άνω των 65 ετών που υφίστανται τραυματισμό μετά από πτώση, υπόκεινται σε μεγαλύτερο βαθμό σε ήδη αναπτυσσόμενη γνωστική έκπτωση.

Ορισμένοι τύποι άνοιας, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, προκύπτουν από τον προοδευτικό θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων και των νευρώνων. Αναπτύσσεται και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Αλλά οι τραυματισμοί στο κεφάλι μπορούν να συμβάλουν στην άνοια μέσω της άμεσης βλάβης στα κύτταρα. Ορισμένοι τύποι τραυματικού εγκεφαλικού τραυματισμού - ιδιαίτερα εάν είναι επαναλαμβανόμενοι, κάτι που μπορεί να συμβεί σε ορισμένα αθλήματα - μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων τύπων άνοιας αργότερα στη ζωή.

Η επικεφαλής συγγραφέας Molly Jarman, PhD, MPH, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Χειρουργικής και αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Χειρουργικής και Δημόσιας Υγείας στο Brigham, είπε ότι η σύνδεση μεταξύ της πτώσης και της ανάπτυξης οποιασδήποτε γνωστικής ασθένειας, μπορεί να είναι «αμφίδρομη».

Ωστόσο, ο Alexander Ordoobadi, MD, ιατρός στο Τμήμα Χειρουργικής στο Brigham and Women's Hospital και πρώτος συγγραφέας της μελέτης, είπε στο Medical News Today ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν μπορούσαν να οδηγήσουν σε άμεση συσχέτιση μεταξύ πτώσεων και άνοιας.

«Μερικοί από τους ασθενείς μπορεί να είχαν κάποιο βαθμό ήπιας γνωστικής εξασθένησης τη στιγμή της πτώσης, η οποία στη συνέχεια να εξελίσσεται σε άνοια κατά τη διάρκεια του έτους μετά την πτώση. Άλλοι ασθενείς μπορεί να είχαν άνοια τη στιγμή της πτώσης που δεν είχε διαγνωστεί πριν από την πτώση και διαγνώστηκε επίσημα μετά την πτώση λόγω αυξημένης έκθεσης στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης», είπε ο Ordoobadi.

«Πιστεύουμε ότι είναι λιγότερο πιθανό το ίδιο το τραύμα από την πτώση να οδηγεί σε άνοια, καθώς ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας ήταν χαμηλότερος μετά από άλλους τύπους τραυματισμών. Ούτως ή άλλως, τα αποτελέσματα της μελέτης υπογραμμίζουν ότι όλοι οι ηλικιωμένοι που νοσηλεύονται λόγω πτώσης θα πρέπει να υποβληθούν σε γνωστικό έλεγχο για να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση της άνοιας», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα