ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νυχτερινός ύπνος λιγότερο από πέντε ώρες οδηγεί σε ασθένειες

30 Οκτωβρίου 2022, 09:00

images

Το να κοιμάστε λιγότερο από πέντε ώρες από τη μέση ως την τρίτη ηλικία, μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τουλάχιστον δύο χρόνιων ασθενειών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του University College του Λονδίνου.

Η εν λόγω έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο PLOS Medicine, ανέλυσε τον αντίκτυπο της διάρκειας του ύπνου στην υγεία περισσότερων από 7.000 ανδρών και γυναικών σε ηλικίες 50, 60 και 70 ετών, από τη μελέτη κοόρτης Whitehall II.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του χρόνου ύπνου κάθε συμμετέχοντα, της θνησιμότητας και του εάν είχαν διαγνωστεί με δύο ή περισσότερες χρόνιες ασθένειες (πολυνοσηρότητα) - όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνος ή διαβήτης – σε μία περίοδο 25 ετών.

Οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι κοιμόντουσαν πέντε ώρες ή λιγότερο στην ηλικία των 50 ετών είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαγνωστεί με χρόνια νόσο και 40% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με δύο ή περισσότερες χρόνιες ασθένειες σε διάστημα 25 ετών, σε σύγκριση με άτομα που κοιμόντουσαν για έως και επτά ώρες.

Επιπλέον, ο ύπνος για πέντε ώρες ή λιγότερο στην ηλικία των 50, 60 και 70 ετών συνδέθηκε με 30% έως 40% αυξημένο κίνδυνο πολυνοσηρότητας σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν έως και επτά ώρες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η διάρκεια ύπνου πέντε ωρών ή λιγότερο στην ηλικία των 50 ετών συσχετίστηκε με 25% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας κατά τα 25 χρόνια παρακολούθησης, κάτι που μπορεί να εξηγηθεί κυρίως από το γεγονός ότι η σύντομη διάρκεια ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών που με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου.

Η επικεφαλής συγγραφέας, Dr Severine Sabia (UCL Institute of Epidemiology & Health, and Inserm, Université Paris Cité) δήλωσε: «Η πολυνοσηρότητα αυξάνεται σε χώρες υψηλού εισοδήματος και περισσότεροι από τους μισούς ηλικιωμένους έχουν τώρα τουλάχιστον δύο χρόνιες ασθένειες. Αυτό, όπως αποδεικνύεται, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη δημόσια υγεία, καθώς η πολυνοσηρότητα συνδέεται με υψηλή χρήση υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, νοσηλεία και αναπηρία.

«Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, οι συνήθειες ύπνου και η δομή του ύπνου τους αλλάζουν. Ωστόσο, συνιστάται να κοιμούνται 7 έως 8 ώρες τη νύχτα - καθώς το να διαρκεί ο ύπνος περισσότερο ή λιγότερο από αυτό, έχει προηγουμένως συσχετιστεί με μεμονωμένες χρόνιες ασθένειες. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η σύντομη διάρκεια ύπνου σχετίζεται επίσης με πολυνοσηρότητα.

Για να διασφαλιστεί ένας καλύτερος ύπνος, είναι σημαντικό να προωθήσετε την καλή υγιεινή του ύπνου, όπως να βεβαιωθείτε ότι η κρεβατοκάμαρα είναι ήσυχη, σκοτεινή και έχει τη σωστή θερμοκρασία πριν από τον ύπνο. Συνιστάται επίσης να αφαιρείτε ηλεκτρονικές συσκευές και να αποφεύγετε τα μεγάλα γεύματα πριν από τον ύπνο. Η φυσική δραστηριότητα και η έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορούν επίσης να προάγουν τον καλό ύπνο», δήλωσε καταληκτικά η Sabia.


Σχετικά Άρθρα