Νέο φάρμακο υπόσχεται αποκατάσταση της όρασης σε άτομα με νευρολογική βλάβη
01 Φεβρουαρίου 2025, 08:00
Ερευνητές στο University of Colorado Anschutz Medical Campus δημιούργησαν ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της όρασης σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) ή πολλαπλή σκλήρυνση και άλλες νευρολογικές παθήσεις που βλάπτουν τους νευρώνες. Το φάρμακο, LL-341070, ενισχύει την ικανότητα του εγκεφάλου να επιδιορθώνει την κατεστραμμένη μυελίνη - το προστατευτικό περίβλημα γύρω από τις νευρικές ίνες.
Η βλάβη στη μυελίνη είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα ασθενειών όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς και μια φυσική συνέπεια της γήρανσης, που συχνά οδηγεί σε απώλεια όρασης, απώλεια κινητικών δεξιοτήτων και γνωστική έκπτωση. Η έρευνα, που επικεντρώθηκε στην όραση, έδειξε ότι, ενώ ο εγκέφαλος έχει κάποια ικανότητα να επιδιορθώνει τυχόν βλάβες όταν η μυελίνη είναι κατεστραμμένη, η διαδικασία μπορεί να είναι αργή και αναποτελεσματική.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το LL-341070 επιτάχυνε σημαντικά τη διαδικασία επισκευής και βελτίωσε τη λειτουργία του εγκεφάλου που σχετίζεται με την όραση σε ποντίκια, ακόμη και μετά από σοβαρή βλάβη.
«Αυτή η έρευνα μας φέρνει πιο κοντά σε έναν κόσμο όπου ο εγκέφαλος έχει την ικανότητα να αυτοθεραπεύεται», δήλωσε ο Ethan Hughes, PhD, συν-επικεφαλής συγγραφέας και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής CU.
«Ελπίζουμε να βοηθήσουμε άτομα με ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, αναστρέφοντας δυνητικά ορισμένες από τις βλάβες, προσφέροντας στους ανθρώπους την ευκαιρία να ανακτήσουν την όραση και τη γνωστική τους λειτουργία».
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η θεραπεία κάνει τη διαδικασία να είναι πολύ πιο αποτελεσματική μετά από σοβαρές βλάβες. Ακόμη και η μερική αποκατάσταση της μυελίνης βρέθηκε ότι βελτιώνει σημαντικά τις εγκεφαλικές λειτουργίες που σχετίζονται με την όραση.
«Γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι η μυελίνη παίζει κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου», δήλωσε ο Daniel Denman, PhD, συν-επικεφαλής της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Φυσιολογίας και Βιοφυσικής της Ιατρικής Σχολής CU. «Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει το ρόλο της μυελίνης του φλοιού στην οπτική λειτουργία. Το φάρμακο θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι επειδή επιταχύνει τους φυσικούς μηχανισμούς επιδιόρθωσης του εγκεφάλου».
Οι ερευνητές σχεδιάζουν να δοκιμάσουν το φάρμακο σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου και να βελτιώσουν τη θεραπεία, ελπίζοντας να το καταστήσουν ακόμα πιο αποτελεσματικό και τελικά προσβάσιμο στους ασθενείς.
«Αυτή η ανακάλυψη είναι μόνο η αρχή», είπε ο Hughes. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι το LL-341070 και παρόμοιες θεραπείες θα μπορούσαν μια μέρα να προσφέρουν πραγματικά, απτά οφέλη στους ασθενείς βελτιώνοντας τη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου και την ποιότητα ζωής».
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.