ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέο ερωτηματολόγιο για τη διάγνωση της άνοιας

17 Ιουλίου 2024, 09:00

images

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ζουν με άνοια, έναν όρο -ομπρέλα για ασθένειες που επηρεάζουν τις ικανότητες ενός ατόμου να θυμάται, να σκέφτεται και να επικοινωνεί με τους γύρω του. Επί του παρόντος, ο πιο κοινός τύπος άνοιας, είναι η Νόσος Αλτσχάιμερ.

Για όλους τους τύπους άνοιας, η έγκαιρη διάγνωση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αν και δεν υπάρχει επί του παρόντος θεραπεία για την άνοια σε οποιαδήποτε μορφή της, η έγκαιρη διάγνωση βοηθά τους γιατρούς να αξιοποιήσουν τα φάρμακα και άλλες διαθέσιμες επιλογές, για να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές επιδιώκουν την εύρεση νέων τρόπων διάγνωσης της άνοιας στα πρώτα της στάδια.

Μία τέτοια ομάδα ερευνητών, προέρχεται από το Πανεπιστήμιο Murdoch στη Δυτική Αυστραλία, στο οποίο οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα νέο τεστ. Όσοι υποβάλλονται σε αυτό το τεστ αναφέρουν μόνοι τους τις ανησυχίες τους σε 6 διαφορετικούς γνωστικούς τομείς - όπως η μνήμη, η συγκέντρωση και η γλώσσα – προκειμένου να προσδιοριστεί ο κίνδυνος που διατρέχουν να αναπτύξουν κάποια μορφή άνοιας.

Ειδικότερα, το τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου McSCI, είναι ένα ερωτηματολόγιο 46 ερωτήσεων που επιτρέπει σε ένα άτομο να αναφέρει τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζει σε 6 γνωστικούς τομείς:

-μνήμη

-γλώσσα

-προσανατολισμός

-προσοχή και συγκέντρωση

-δυνατότητα να κάνουμε εικόνα κάτι που μάς περιγράφουν

-εκτελεστική λειτουργία.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Age and Ageing.

«Στην εποχή όπου οι θεραπείες της νόσου αποτελούν μελλοντικό στόχο, όσο νωρίτερα εντοπίσουμε αυτούς που χρειάζονται παρέμβαση, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα μιας τέτοιας θεραπείας για την άνοια», δήλωσε ο Hamid R. Sohrabi, BSc, MSc, PhD, Εκτελεστικός Διευθυντής Υγείας Το Future Institute, διευθυντής του Κέντρου για Υγιή Γήρανση και Καθηγητής Ψυχολογίας και Κλινικής Νευροεπιστήμης στη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Murdoch στη Δυτική Αυστραλία, και επικεφαλής συγγραφέας αυτής της μελέτης.

Σχετικά Άρθρα