Με γοργούς ρυθμούς προς την απόκτηση εμβολίου κατά του Sars-Cov-2
17 Ιουνίου 2020, 07:00
Από νέα για εμβόλια κατά του Sars-Cov-2 κατακλύζονται τις τελευταίες ημέρες τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δίνοντας ελπίδα ότι τουλάχιστον οι προσπάθειες δείχνουν να οδηγούν κάπου και δεν θα περάσουμε και τα προσεχή Χριστούγεννα κλεισμένοι στα σπίτια. Τελευταίο νέο είναι αυτό από την κινεζική φαρμακοβιομηχανία CNBG που ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι ετοιμάζεται για το τελικό στάδιο δοκιμής του εμβολίου σε ανθρώπους.
Το εν λόγω εμβόλιο αναπτύχθηκε από ερευνητικό ινστιτούτο με έδρα την πόλη Γιουχάν, και φαίνεται ότι δημιουργήσει αντισώματα υψηλού επιπέδου σε όλους τους εμβολιασμένους ανθρώπους χωρίς παρενέργειες. Αυτά τουλάχιστον είναι τα αποτελέσματα από τις πρώτες κλινικές δοκιμές, που έγιναν σε δείγμα 1.120 υγιών Κινέζων ηλικίας 18 ως 59 ετών.
Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το εμβόλιο, μαζί με ένα διαφορετικό πειραματικό σκεύασμα, που ανέπτυξε μονάδα της Sinopharm, προσφέρθηκε σε Κινέζους υπαλλήλους σε κρατικές εταιρείες, οι οποίοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό, καθώς οι ενδιαφερόμενοι ζητούν περισσότερα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους.
Η Κίνα έχει πέντε υποψήφια εμβόλια για την COVID-19, ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της δοκιμής σε ανθρώπους, τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Συνολικά 124 ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο προσπαθούν να καταλήξουν στο αποτελεσματικό εμβόλιο απέναντι στον κορωνοϊό.
Η Astra Zeneca δυναμικά στο "παιχνίδι"
Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία, υπέγραψαν πριν από λίγες ημέρες συμφωνία για την εξασφάλιση 400 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου που αναπτύσσει η AstraZeneca που θα διατεθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε εντολή από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να διαπραγματευθεί την προμήθεια έως και έξι εμβολίων χρησιμοποιώντας κονδύλια από το ταμείο των 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η AstraZeneca συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Ανοιχτή Συμμαχία για το Εμβόλιο (Inclusive Vaccines Alliance – IVA) με επικεφαλής τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία για την προμήθεια έως 400 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τη νόσο COVID-19, με χρονικό ορίζοντα έναρξης των παραδόσεων πριν τα τέλη του 2020.
Με τη συγκεκριμένη συμφωνία, η IVA αποσκοπεί στην επιτάχυνση της προμήθειας του εμβολίου και στη διάθεσή του σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία. Η IVA έχει δεσμευτεί να παράσχει ισότιμη πρόσβαση σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες ανά την Ευρώπη.
H AstraZeneca συνεχίζει να αναπτύσσει παράλληλα μια σειρά αλυσίδων εφοδιασμού σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τον Pascal Soriot, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, «αυτή η συμφωνία θα διασφαλίσει ότι εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μετά από την έγκρισή του. Με την ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού της εταιρείας, που πρόκειται να ξεκινήσει την παραγωγή σύντομα, ελπίζουμε να καταστήσουμε το εμβόλιο διαθέσιμο σε ευρεία βάση και ταχύτατα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας για τη δέσμευση και την ταχεία ανταπόκρισή τους».
Η εταιρεία ολοκλήρωσε πρόσφατα παρόμοιες συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τον Συνασπισμό για τις Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας [Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI)] και τη Συμμαχία Εμβολίων Gavi [Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (Global Alliance for Vaccines and Immunisation)] για 700 εκατομμύρια δόσεις. Επίσης, σύναψε συμφωνία με το Serum Institute of India όσον αφορά την παραχώρηση άδειας για την προμήθεια επιπλέον ενός δισεκατομμυρίου δόσεων, κυρίως σε χώρες που χαρακτηρίζονται από χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Η συνολική παραγωγική δυνατότητα ισοδυναμεί προς το παρόν με δύο δισεκατομμύρια δόσεις.
Εν τω μεταξύ το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε τον Μάιο την έναρξη της κλινικής δοκιμής Φάσης ΙΙ/ΙΙΙ για το AZD1222 στο Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπου 10.000 ενήλικες εθελοντές. Άλλες δοκιμές τελευταίου σταδίου πρόκειται να ξεκινήσουν σε αρκετές χώρες.
Το ChAdOx1 nCoV-19, πλέον γνωστό ως AZD1222, αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Jenner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με το Oxford Vaccine Group. Χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα χωρίς δυνατότητα αναδιπλασιασμού από χιμπαντζή, ο οποίος βασίζεται σε μια εξασθενημένη εκδοχή ενός ιού του κοινού κρυολογήματος (αδενοϊού) που προκαλεί λοιμώξεις σε χιμπαντζήδες και περιέχει το γενετικό υλικό της πρωτεΐνης ακίδας (spike protein) του SARS-CoV-2. Μετά τον εμβολιασμό, παράγεται η επιφανειακή πρωτεΐνη – ακίδα, προετοιμάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στον ιό SARS-CoV-2 αν αυτός προσβάλλει αργότερα τον οργανισμό.
Ο φορέας ανασυνδυασμένου αδενοϊού (ChAdOx1) επιλέχθηκε για να παραγάγει μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση με μία μόνο δόση και δεν μπορεί να αναδιπλασιαστεί, συνεπώς δεν είναι δυνατό να προκαλέσει συνεχιζόμενη λοίμωξη σε εμβολιασμένο άτομο.
Η AstraZeneca αναγνωρίζει ότι το εμβόλιο ενδεχομένως να μην αποδειχτεί αποτελεσματικό, αλλά δεσμεύεται να προχωρήσει το κλινικό πρόγραμμα με ταχύτητα και να αυξήσει την παραγωγή παρά τον κίνδυνο αποτυχίας.
Στη Γαλλία η επόμενη επιστημονική...στάση
Την ενίσχυση της εσωτερικής παραγωγής φαρμάκων ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και η φαρμακοβιομηχανία Sanofi, με σκοπό τη μείωση της εξάρτησής τους από τρίτες χώρες, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας.
Η Sanofi εργάζεται ήδη στην ανάπτυξη δύο εμβολίων για τον Sars-Cov-2 kai ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 610 εκατομμύρια ευρώ στην έρευνα και την παραγωγή εμβολίων στην Γαλλία. Επίσης θα χρηματοδοτήσει με 500 εκατομμύρια ευρώ την κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής εμβολίων στην περιοχή της Λυών και με 120 εκατομμύρια ευρώ την δημιουργία μονάδας έρευνας και ανάπτυξης στο κέντρο Sanofi Pasteur.
Ο Μακρόν δεσμεύτηκε σε χορήγηση 200 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της γαλλικής εθνικής έρευνας και παραγωγής φαρμάκων, όπως η παρακεταμόλη. Μάλιστα προανήγγειλε ότι την Πέμπτη η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα σχέδιά της για τον επαναπατρισμό ορισμένων φαρμακευτικών μονάδων στην Γαλλία.
Να σημειώσουμε ότι τον περασμένο μήνα, ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Πολ Χάντσον είχε δηλώσει ότι Ευρώπη καθυστερεί να στηρίξει το έργο της ανάπτυξης ενός εμβολίου και υπαινίχθηκε ότι οι Αμερικανοί ασθενείς ενδεχομένως να είναι οι πρώτοι που θα πάρουν το εμβόλιο που αναπτύσσει η εταιρεία του...