ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κορωνοϊός: Συγκρίνουμε τα μέτρα περιορισμού της επιδημίας σε Κίνα και Ευρώπη

17 Μαρτίου 2020, 09:00

images

Στην Κίνα, όπου ξεκίνησε η επιδημία, μετά από τις δύο πρώτες εβδομάδες οπότε όλοι ήταν "μουδιασμένοι" από την πρωτόγνωρη κατάσταση, λήφθηκαν μέτρα απόλυτης καραντίνας εκατομμυρίων κατοίκων. Στην Ευρώπη, κι ενώ είχαμε το χρόνο να συνειδητοποιήσουμε περί τίνος πρόκειται παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα στην Κίνα, οι περισσότερες χώρες δεν πήραν άμεσα μέτρα καραντίνας και κλείσιμο συνόρων με αποτέλεσμα να ζούμε τώρα τις τραγικές συνέπειες στην Ιταλία και την Ισπανία... Έχει νόημα λοιπόν να συγκρίνουμε μερικά νούμερα και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα!

Στην Κίνα μέχρι τις 23 Ιανουαρίου οπότε και επιβλήθηκε η καραντίνα στην επαρχία Χουμπέι, τα νέα κρούσματα στην κοινότητα ήταν δεκαπλάσια των διαγνωσμένων. Δηλαδή ενώ είχαν περίπου 2500 νέα κρούσματα κάθε μέρα, εξέταζαν και καταμετρούσαν μόλις 259 που έφταναν με σοβαρά συμπτώματα στα νοσοκομεία. Όταν όμως επιβλήθηκε η καραντίνα και κλείστηκε ο κόσμος στα σπίτια του, είχαν φυσικά τα καταμετρημένα, αλλά όπως φαίνεται τώρα από τις στατικές μελέτες, σταθεροποιήθηκαν και τελικά άρχισαν να γίνονται λιγότερα τα συνολικά κρούσματα στην κοινότητα. Εξάλλου, όπως δείχνουν τώρα οι στατιστικοί πίνακες από την Κίνα, μετά την επιβολή καραντίνας, τα ημερήσια πιστοποιημένα κρούσματα αύξαναν καθημερινά επί 12 ημέρες και από την 13η και μετά άρχισαν να μειώνονται...

Έτσι, ενώ η επαρχία Χουμπέι στις 23/1 μετρούσε αθροιστικά 25 θανάτους, 771 διαγνωσμένα κρούσματα και περίπου 8.000 πραγματικά κρούσματα στην κοινότητα, ενάμιση μήνα αργότερα η κατάσταση περιορίστηκε με αποτέλεσμα τώρα να μιλούν για έλεγχο της επιδημίας και να ανοίγουν πάλι δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία. 

Η Ευρώπη δεν είχε τα ίδια αντανακλαστικά

Στην Ιταλία στις 8 Μαρτίου που επιτέλους κηρύχθηκε η καραντίνα, καταμετρούσαμε ήδη 366 θανάτους και 7375 κρούσματα διαγνωσμένα με πολλαπλάσιο αριθμό κρουσμάτων στην κοινότητα που ξεπεράστηκαν λόγω ήπιας συμπτωματολογίας. Άρα η Ιταλία ξεκίνησε την καραντίνα με δέκα φορές (!) χειρότερες συνθήκες από την επαρχία Χουμπέϊ στη Κίνα. Ξεκίνησε δηλαδή αργά! 

Η Ισπανία μπήκε σε καραντίνα το περασμένο Σαββατοκύριακο 14-15 Μαρτίου όταν στις 14 Μαρτίου μετρούσε ήδη 193 θανάτους και 6.315 κρούσματα, δηλαδή ξεκίνησε την καραντίνα από παρόμοια θέση με την Ιταλία, και 10 φορές σε χειρότερη φάση από την επαρχία Χοουμπέι.

Η Γαλλία την ίδια μέρα μετρούσε 91 θανάτους και 4469 επιβεβαιωμένα κρούσματα με διαδηλώσεις στους δρόμους κατά του Μακρόν αψηφώντας την απαγόρευση των συναθροίσεων. 

Δεδομένου ότι η Ελλάδα ξεκίνησε την καραντίνα με 4 θανάτους και 300 περίπου επιβεβαιωμένα κρούσματα, θεωρείται ότι θα πάει καλύτερα. Ενώ για την Κύπρο το μοντέλο δίνει ακόμα καλύτερες προοπτικές αν ξεκινήσει πριν έχει κάποιον θάνατο και πριν τα κρούσματα αυξηθούν περισσότερο...

Μένει να δούμε λοιπόν τι θα δείξουν τα στατιστικά νούμερα μετά το πέρας της μεγάλης κρίσης... Μέχρι τότε, ας πάρουμε τα μαθήματά μας εγκαίρως!

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα