Κατά πόσο είναι περιβαλλοντικά βιώσιμες οι διατροφικές επιλογές μας;
22 Αυγούστου 2023, 10:00
Σε νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο NUTRITION 2023, την ετήσια συνάντηση της American Society for Nutrition στη Βοστώνη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα εργαλείο που δημιούργησαν με το όνομα Planetary Health Diet Index (PHDI) για να επανεξετάσουν τα τρόφιμα και τις επιπτώσεις τους στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα άτομα που κατανάλωναν μια πιο βιώσιμη σε επίπεδο περιβάλλοντος διατροφή είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε μια περίοδο παρακολούθησης 30 ετών από εκείνα που ακολουθούσαν μια λιγότερο βιώσιμη διατροφή. «Αυτός ο δείκτης διατροφής θα βοηθήσει τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία να κατανοήσουν την τρέχουσα υγιεινή και βιωσιμότητα της διατροφής του πληθυσμού τους και να χρησιμεύσει ως δείκτης για το αποτέλεσμα της διατροφικής παρέμβασης», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Linh Bui, υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Διατροφής στο Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan.
Η ίδια είπε ότι είχε πάντα έντονο ενδιαφέρον για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ανθρώπινης ενέργειας στο περιβάλλον. Η ερευνητική της ομάδα εντόπισε 5 βασικές τροφές που επηρεάζουν θετικά την ανθρώπινη υγεία και θα μπορούσαν να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής.
Αυτά περιλαμβάνουν:
- Τρόφιμα ολικής αλέσεως.
- Φρούτα.
- Μη αμυλούχα λαχανικά (δηλαδή, κουνουπίδι, μπρόκολο, μανιτάρια και ντομάτες).
- Ξηρούς καρπούς.
- Ακόρεστα έλαια (δηλαδή ελαιόλαδο, φιστίκι, καρύδι, ηλιέλαιο, κραμβέλαιο και καλαμποκέλαιο).
«Αυτές οι υγιεινές τροφές φυτικής προέλευσης συσχετίστηκαν τόσο με χαμηλό κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως στεφανιαία νόσο, καρκίνο του παχέος εντέρου, διαβήτη, εγκεφαλικό και συνολική θνησιμότητα, όσο και με χαμηλές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως χρήση νερού, οξίνιση, ευτροφισμό, χρήση εκτάσεων γης, εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», δήλωσε η συγγραφέας.
«Επιπλέον, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να χρησιμοποιήσουν τέτοια στοιχεία για να λάβουν αποφάσεις για την ιεράρχηση στρατηγικών που στοχεύουν στην αύξηση του PHDI για την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου για την ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2050».
Tags: βιώσιμη ανάπτυξη, Περιβάλλον, Τρόφιμα