Ήπια γνωστική εξασθένηση και Νόσος Αλτσχάιμερ: Υπάρχει σχέση
17 Μαρτίου 2022, 16:00
Πάνω από το 80% των Αμερικανών δεν είναι εξοικειωμένο με τον όρο «ήπια γνωστική εξασθένηση», που επηρεάζει έως και το 18% των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω και μπορεί να οδηγήσει σε νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.
Η ήπια γνωστική εξασθένηση είναι ένα πρώιμο στάδιο ανεπαίσθητης απώλειας μνήμης ή άλλης απώλειας γνωστικής ικανότητας, όπως η γλώσσα ή η οπτική/ χωρική αντίληψη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην έκθεση της Αμερικανικής Ένωσης Νόσου Αλτσχάιμερ για το 2022. Τα σημάδια μπορεί να είναι αρκετά σοβαρά ώστε να γίνουν αντιληπτά από το προσβεβλημένο άτομο και τα αγαπημένα του πρόσωπα, αλλά και αρκετά ήπια ώστε το άτομο που έχει προσβληθεί, να διατηρήσει την ικανότητά του να κάνει τις περισσότερες δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.
Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν αυτή τη διαταραχή, που συχνά ονομάζεται MCI, με τη φυσιολογική γήρανση. Ανάλογα με τον τύπο της MCI που έχουν οι άνθρωποι, μπορεί να δυσκολεύονται να θυμούνται συνομιλίες, να παρακολουθούν καταστάσεις, να διατηρούν συγκεντρωμένη τη σκέψη τους κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας, να περιπλανηθούν σε ένα οικείο μέρος ή να ολοκληρώνουν καθημερινές εργασίες, όπως η πληρωμή ενός λογαριασμού.
Για την καλύτερη κατανόηση της διάγνωσης και της θεραπείας της MCI στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ένωση Αλτσχάιμερ ανέθεσε μια έρευνα σε περισσότερους από 2.400 ενήλικες και 801 γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα τέλη του περασμένου έτους. Περισσότερο από το 80% των συμμετεχόντων είχαν αρχικά ελάχιστη έως καθόλου εξοικείωση με τη MCI. Στη συνέχεια, όταν τους εξηγήθηκε ο όρος, περισσότερο από το 40% είπε ότι ανησυχούσε για την ανάπτυξη της πάθησης στο μέλλον.
«Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν πόση δουλειά πρέπει να κάνουμε για να συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε τον κόσμο», δήλωσε ο Morgan Daven, αντιπρόεδρος συστημάτων υγείας στην Αμερικανική Εταιρεία Αλτσχάιμερ.
Επιπλέον, το 80% των ενηλίκων δήλωσε ότι θα ήθελε να γνωρίζει εκ των προτέρων εάν είχε Νόσο Αλτσχάιμερ, ώστε να μπορούν να προγραμματίσουν, να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα νωρίτερα, να λάβουν μέτρα για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας ή να κατανοήσουν τι συμβαίνει, διαπίστωσε η έρευνα.
Όμως, παρά την αίσθηση του επείγοντος, αυτοί οι ενήλικες έδειξαν επίσης απροθυμία να λάβουν επαγγελματική συμβουλή εάν άρχιζαν να παρουσιάζουν συμπτώματα. Μόνο το 40% είπε ότι θα μιλούσε αμέσως με τον γιατρό του εάν εμφανίσει συμπτώματα MCI.
Οι ανησυχίες σχετικά με τη λήψη βοήθειας περιελάμβαναν την πιθανή λήψη λανθασμένης διάγνωσης ή θεραπείας, την πληροφόρηση ενός σοβαρού προβλήματος υγείας ή την ελπίδα ότι τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστούν.
Tags: Αλτσχάιμερ, Άνοια, μνήμη, Νόσος Αλτσχάιμερ