ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ζέστη είναι εχθρός των τροφίμων - Προστατευτείτε

04 Ιουλίου 2019, 15:25

images

Η ταχεία και ανεξέλεγκτη αλλοίωση των τροφίμων σχετίζεται άμεσα με την αύξηση της θερμοκρασίας στο περιβάλλον. Σε χώρες όμως είναι η δική μας όπου οι καύσωνες δεν είναι σπάνιοι, είναι σημαντικό να ακολουθούμε βασικές οδηγίες ώστε να μην βρεθούν στην δύσκολη θέση να πετάμε χαλασμένα τρόφιμα ή –ακόμα χειρότερα- να οδηγούμαστε στο νοσοκομείο με προβλήματα υγείας λόγω κατανάλωσης ακατάλληλων τροφίμων και νερού! Τα προληπτικά μέτρα που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων και του νερού το καλοκαίρι είναι σε γενικές γραμμές τα παρακάτω:

Οδηγίες για ασφαλή τρόφιμα

✔ Διατηρήστε σε κατάλληλη θερμοκρασία (ιδανικά κάτω από 5°C) όλα τα μαγειρεμένα φαγητά και το περισσότερο 1 ώρα αφού έχει κρυώσει από το μαγείρεμα.

✔ Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ψυγείου, καταναλώστε το μαγειρεμένο φαγητό σε λιγότερο από δύο ώρες από την προετοιμασία του.

✔ Διατηρήστε ξεχωριστά τα μαγειρεμένα από τα ωμά φαγητά, πουλερικά και θαλασσινά που υπάρχει περίπτωση να αλλοιωθούν πιο γρήγορα από τα μαγειρεμένα φαγητά.

✔ Τα φαγητά θα πρέπει να μαγειρεύονται μέχρι μία ώρα μετά την απόψυξή τους.

✔ Πλύνετε τα χέρια σας πριν από το χειρισμό των τροφίμων και μετά την χρήση της τουαλέτας.

✔ Πλύνετε και απολυμάνετε επιμελώς όλες τις επιφάνειες και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείτε στην προετοιμασία του φαγητού. Επίσης μην κόβετε κοτόπουλο εκεί που κόβετε οποιοδήποτε άλλο κρέας ή λαχανικό.

✔ Προστατέψτε τα τρόφιμα και την περιοχή της κουζίνας από έντομα, τα κατοικίδιά σας και άλλα ζώα που μπορεί να «εισβάλλουν» στην κουζίνα σας.

✔ Χρησιμοποιήστε ξεχωριστό εξοπλισμό και σκεύη, όπως μαχαίρια και επιφάνειες κοπής στο χειρισμό ωμών φαγητών.

✔ Πλύνετε προσεχτικά φρούτα και λαχανικά, ειδικά σε περίπτωση που θα καταναλωθούν ωμά ή με τον φλοιό τους.

✔ Μη χρησιμοποιείτε τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης τους εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως είναι το αληθινό γιαούρτι, κι αυτό αφού το δοκιμάσετε και δεν έχει αναπτύξει μούχλα.

 

Οδηγίες για ασφαλές νερό

-Καταναλώστε πάντα νερό από ασφαλείς πηγές, δηλαδή βρύσες τρεχούμενου, μπουκάλια χωρίς χτυπήματα και αλλοιώσεις στην συσκευασία κλπ.

Στην περίπτωση που ενημερωθείτε να μην χρησιμοποιείτε το νερό σε κάποια περιοχή που βρίσκεστε:

-Χρησιμοποιήστε πάντα εμφιαλωμένο νερό

-Αν τελειώσει ή δεν υπάρχει, βράστε το νερό πριν από την κατανάλωσή του επί 2 λεπτά τουλάχιστον.

✔ Μην αφήνετε τα μπουκάλια με το εμφιαλωμένο νερό στον ήλιο

✔ Αποθηκεύστε το εμφιαλωμένο νερό στο ψυγείο ή σε σκοτεινά και δροσερά μέρη

✔ Καταναλώστε 2-3 λίτρα νερού / ημέρα, ιδιαίτερα όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές

Σχετικά Άρθρα