Η νηστεία αργότερα την ημέρα ίσως είναι το «κλειδί» για τη μείωση του σακχάρου
23 Ιουνίου 2023, 07:00
Μία νέα, μικρή μελέτη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ένας τύπος διαλείπουσας νηστείας - η πρώιμη χρονικά περιορισμένη διατροφή - μπορεί να είναι το κλειδί για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν την πάθηση καθώς έχουν ελαφρώς αυξημένο σάκχαρο (προδιαβήτη).
Στη μελέτη συμμετείχαν 10 άτομα με προδιαβήτη και παχυσαρκία. Ο προδιαβήτης υπάρχει όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα από το κανονικό, αλλά όχι αρκετά υψηλά ώστε να οριστεί ως διαβήτης. Η παχυσαρκία θεωρείται επίσης σημαντικός παράγοντας κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.
Οι άνθρωποι στη μελέτη προσλάμβαναν το 80% των ημερήσιων θερμίδων τους πριν από τις 13:00 (πρώιμη χρονικά περιορισμένη διατροφή) ή τις μισές από τις θερμίδες τους μετά τις 16:00 (συνήθης κατανάλωση φαγητού) για 1 εβδομάδα και μετά εντάχθηκαν στην αντίθετη ομάδα κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας.
Η πρώιμη χρονικά περιορισμένη διατροφή μείωσε τις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα και μείωσε το χρόνο κατά τον οποίο το σάκχαρο στο αίμα ήταν πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας, και αυτό συνέβη ανεξάρτητα από οποιαδήποτε απώλεια βάρους.
Τα αποτελέσματα της δοκιμής παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Ενδοκρινικής Εταιρείας, στο Σικάγο. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικές συναντήσεις, θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευτούν σε περιοδικό με κριτές.
Οι ειδικοί που δεν συμμετείχαν στη μελέτη επεσήμαναν ότι απαιτούνται μεγαλύτερες και μεγαλύτερες μελέτες πριν εξαχθούν συμπεράσματα και σημείωσαν ότι πολλοί άνθρωποι δεν θα θέλουν να περιορίσουν το φαγητό τους σε αυτό το πρώιμο χρονικό διάστημα.
Η Krista Varady, καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο είπε ότι ο κύριος λόγος που η διαλείπουσα νηστεία προκαλεί μεταβολικές βελτιώσεις είναι επειδή οι άνθρωποι χάνουν βάρος και λίπος στην κοιλιά. «Η απώλεια βάρους έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα», είπε.
Η μελέτη είχε ορισμένους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του μικρού μεγέθους και της μικρής διάρκειάς της, σημείωσε η ίδια.
«Αν και το να τρώμε το μεγαλύτερο μέρος του φαγητού μας νωρίτερα την ημέρα μπορεί να είναι χρήσιμο, χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερες μελέτες για να το επιβεβαιώσουμε, αλλά πρέπει επίσης να εξετάσουμε το ενδεχόμενο SOCIAL EATING», προσέθεσε η Varady. «Δεν νομίζω ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί θα υιοθετήσουν πρότυπα πρώιμης διατροφής, καθώς θα ήταν πολύ δύσκολη η κοινωνικοποίηση».