ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ιλαρά καταστρέφει τη «μνήμη» του ανοσοποιητικού συστήματος

04 Νοεμβρίου 2019, 07:08

images

Η ιλαρά καταστρέφει με τον καιρό το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ανοίγει τον «δρόμο» για άλλες λοιμώξεις.

Σε αυτό κατέληξαν δύο έρευνες που διεξήχθησαν σε μη εμβολιασμένα παιδιά στην Ολλανδία και έδειξαν ότι αφενός ο ιός της ιλαράς διαγράφει ένα τμήμα της «μνήμης» του ανοσοποιητικού συστήματος και αφετέρου κάνει τα παιδιά πιο επιρρεπή σε νέες λοιμώξεις.

Η ανακοίνωση έγινε στα επιστημονικά περιοδικά ScienceI munology και Science και έχουν δημιουργήσει μεγάλη αίσθηση καθώς αναφέρουν ότι μετά τη νόσηση από ιλαρά, τα αντισώματα των παιδιών μειώνονταν από 11% έως 73%. «Έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι η ιλαρά στην πραγματικότητα καταστρέφει το ανοσοποιητικό μας σύστημα», δήλωσε ο κ. Στίβεν Ελλέτζ, γενετιστής της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ και συντάκτης της μιας έρευνας. Και πρόσθεσε:

«Η απειλή της ιλαράς είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που πιστεύαμε».

Η ιλαρά προσβάλλει παγκοσμίως πάνω από 7 εκ. ανθρώπους και σκοτώνει περισσότερους από 100 χιλ. εξ αυτών.

Η μείωση των ποσοστών εμβολιασμού έχει οδηγήσει σε 300% αύξηση των περιστατικών ιλαράς από το 2018.

Η Βρετανία δεν είναι πλέον «ελεύθερη ιλαράς» λόγω της πτώσης της ανοσοποίησης σε ιλαρά, μαγουλάδες και ερυθρά.

Μεταξύ των παιδιών ηλικίας δύο ετών στη Βρετανία, τα ποσοστά εμβολιασμού έπεσαν από 91,2% το 2017-2018 σε 90,3% το 2018-2019.

Αυτό είναι το χαμηλότερο καταγεγραμμένο ποσοστό από το 2010.

Στην πρώτη έρευνα που έγινε από την Βελίσλαβα Πέτροβα του βρετανικού ινστιτούτου Wellcome Sanger και του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, αποδείχτηκε ότι η ιλαρά χαλάει δύο πλευρές άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό ελέγχθηκαν εθελοντές από τρία διαφορετικά σχολεία της Ολλανδίας.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από υγιή μη εμβολιασμένα παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών.

Παρακολούθησαν την πορεία τους, και παράλληλα και την πορεία 77 παιδιών που είχαν προσβληθεί από τον ιό της ιλαράς το 2013.

Για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων το ανοσοποιητικό σύστημα βασίζεται στη συνεχή άντληση μιας μεγάλης γκάμας ανοσοκυττάρων καθένα από τα οποία με ελαφρώς διαφορετικούς υποδοχείς.

 «Όσο μεγαλύτερη ποικιλία ανοσοκυττάρων έχουμε, τόσο το καλύτερο», εξήγησε η κ. Πέτροβα.

Παρατηρήθηκε ότι, μετά την ιλαρά, τα παιδιά είχαν πολύ πιο περιορισμένη ποικιλία.

Το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί κύτταρα μνήμης τα οποία παραμένουν στην κυκλοφορία του αίματος επιτρέποντας στο σώμα να αναγνωρίσει γρήγορα και να εξαλείψει λοιμώξεις με τις οποίες αυτό έχει βρεθεί αντιμέτωπο στο παρελθόν.

Ωστόσο, μετά την ιλαρά φάνηκε ότι πολλά από τα κύτταρα μνήμης του ανοσοποιητικού συστήματος δεν υπήρχαν πλέον στο αίμα των παιδιών, μια κατάσταση την οποία οι ερευνητές ονόμασαν «ανοσοποιητική αμνησία».

Αυτό ενδεχομένως σημαίνει ότι τα παιδιά που προσβάλλονται από ιλαρά πρέπει να ξαναεμβολιαστούν για ασθένειες για τις οποίες έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Η Πέτροβα πιθανολογεί ότι χρειάζονται περίπου πέντε χρόνια για πλήρη ανάρρωση.

Ο κ. Ελλέτζ με άλλη ερευνητική ομάδα, χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο που ονομάζεται Vir Scan (που εντοπίζει όλους τους ιούς που έχουν μολύνει ένα άτομο, χρησιμοποιώντας μόνο μία σταγόνα αίματος. Το Vir Scan μπορεί να ανιχνεύσει αντισώματα κατά του HIV, της γρίπης, του έρπητα και εκατοντάδων άλλων ιών), εξέτασε τα αντισώματα στο αίμα και βρήκε ότι το 11% έως 73% των αντισωμάτων εξαλείφθηκαν μετά την ιλαρά.

Το τριπλό εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (MMR) δεν δημιουργεί ανοσοκαταστολή, με αποτέλεσμα να προστατεύει δια βίου από την ιλαρά, χωρίς όμως να προκαλεί ευαλωτότητα για άλλες ασθένειες.

Σχετικά Άρθρα