Η Ιαπωνία ποντάρει στη δική της πρόταση για τη θεραπεία του COVID-19
06 Απριλίου 2020, 09:05
Το favipiravir κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία του 1998, από την Toyama Kagaku Kōgyō, θυγατρική της γνωστής εταιρείας φωτογραφικών ειδών Fujifilm Holdings Corp. Αρχικά κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία ως φάρμακο για σοβαρές περιπτώσεις γρίπης που δεν ανταποκρινόταν σε άλλη θεραπεία. Το 2014 πήρε έγκριση για χρήση ενάντια στον ιό Ebola και στο τέλος του ίδιου έτους χρησιμοποιήθηκε εκτενέστατα στη δυτική Αφρική για την επιδημία αυτού του ιού. Και τώρα ήρθε η σειρά του νέου κορωνοϊού...
Τον περασμένο Φεβρουάριο, τα στελέχη της Fujifilm στο Τόκιο δημιούργησαν μια ομάδα 100 υπαλλήλων που θα ήταν υπεύθυνοι για ένα καθήκον άνευ προηγουμένου στην 86χρονη ιστορία της: Ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας, Katsunobu Kato, είχε ζητήσει τη βοήθεια της εταιρείας για την αντιμετώπιση του Covid-19. Μέχρι τότε υπήρχαν μόνο 130 κρούσματα στη χώρα τους αλλά η πανδημία ήταν προ των πυλών.
Στις 28 Μαρτίου ο πρωθυπουργός Shinzo Abe δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνησή του είχε αρχίσει την επίσημη διαδικασία για τον χαρακτηρισμό του favipiravir ως την βασική θεραπεία της Ιαπωνίας για το Covid-19.
Όλη η επιστημονική κοινότητα, και όχι μόνο, περιμένει τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, μία από τις οποίες θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου. Και ενώ δεν υπάρχουν ακόμα λεπτομερή στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, υπάρχουν λόγοι για αισιοδοξία. Στις 17 Μαρτίου, ο Zhang Xinmin, από το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, δήλωσε ότι το Favipiravir αποδείχτηκε αποτελεσματικό στη θεραπεία ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία του Wuhan και του Shenzhen.
Ήταν, είπε ο Zhang, "πολύ ασφαλές και σαφώς αποτελεσματικό". Ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με Favipiravir αρνητικοποίησαν τα τεστ για τον ιό μετά από 4 μέρες αντί των 11 ημερών που χρειάστηκαν οι ασθενείς που δεν πήραν το φάρμακο. Σε άλλη μελέτη που διεξήχθη στο Wuhan, οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο απυρέτησαν σχεδόν δύο ημέρες νωρίτερα από εκείνους που δεν έλαβαν το φάρμακο.
Τα αποτελέσματα, αν και προκαταρκτικά και ανεπιβεβαίωτα, φαίνεται να συμφωνούν με τον τρόπο που λειτουργεί το Favipiravir.
Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες θεραπείες γρίπης, οι οποίες αναστέλλουν την εξάπλωση του ιού στα κύτταρα, εμποδίζοντας το ένζυμο νευραμινιδάση, το Favipiravir δρα αναστέλλοντας την αντιγραφή των ιiκών γονιδίων μέσα στα μολυσμένα κύτταρα, περιορίζοντας έτσι την ικανότητα του ιού να εξαπλώνεται από το ένα κύτταρο στο άλλο. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι οι ασθενείς που παίρνουν το φάρμακο, αν το ιικό φορτίο τους είναι χαμηλό ή μέτριο, μπορεί να το εμποδίσει να τους κάνει να νοσήσουν.
Και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το Favipiravir μπορεί να επιτύχει τα ίδια αποτελέσματα σε άλλους ιούς εκτός από τη γρίπη. Ο πρωθυπουργός Αμπέ ανακοίνωσε ότι η Ιαπωνία θα «αρχίσει να ενισχύει την παραγωγή και θα προχωρήσει με την κλινική έρευνα σε συνεργασία με τις χώρες που επιθυμούν να έρθουν μαζί μας». Είπε επίσης ότι πολλές χώρες είχαν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για το φάρμακο. Αν και Aμπέ δεν ανέφερε καμία από αυτές τις χώρες, μια από αυτές είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Αμπε μίλησε στον Πρόεδρο Trump τηλεφωνικά για το θέμα, και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου άρχισε να πιέζει την κυβέρνηση να δεχτεί δωρεά του φαρμάκου από την Ιαπωνία και ζήτησε από την FDA να επιτρέψει τη χρήση με επείγουσες διαδικασίες .