Η γρίπη και η ανάγκη εμβολιασμού
03 Οκτωβρίου 2019, 06:59
Η εποχική γρίπη είναι και πάλι προ των πυλών με τους γιατρούς να συστήνουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό σε όλες τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αλλά και σε όσους εργάζονται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, όσους φροντίζουν γέροντες και βρέφη και βέβαια όσους το επιθυμούν.
Οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι κάθε χειμώνα μολύνεται από τον ιό της γρίπης το 75% του πληθυσμού, χωρίς όμως να εμφανίσουν όλοι συμπτώματα.
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πυρετός, κεφαλαλγία, συνάχι, μυαλγίες, ρίγη και κάποιες φορές διάρροια, ναυτία και έμετοι που παραπέμπουν σε γαστρεντερικές λοιμώξεις.
Η εμφάνιση των συμπτωμάτων γίνεται μία με τέσσερις ημέρες από την είσοδο του ιού στον οργανισμό.
Τα παιδιά εμφανίζουν την υψηλότερη συχνότητα μόλυνσης και αυξημένο κίνδυνο εισαγωγής σε νοσοκομείο, κυρίως στις ηλικίες κάτω των 2 ετών.
Ευπαθείς ομάδες που χρίζουν ετήσιου εμβολιασμού θεωρούνται:
-άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα
-ενήλικες άνω των 65 ετών
-παιδιά κάτω των 2 ετών
-ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη
-άτομα με χρόνιες νευρολογικές παθήσεις, συγγενείς ή επίκτητες
-ασθενείς με ανοσοκαταστολή
-άτομα με παχυσαρκία
-τροφίμους οίκων ευγηρίας
-γυναίκες κατά την κύηση
Οι συχνότερες επιπλοκές αφορούν στο αναπνευστικό σύστημα και περιλαμβάνουν πνευμονία, παρόξυνση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και του άσθματος, εμφράγματα μυοκαρδίου, ακόμα και σε άτομα χωρίς κανένα προηγούμενο ιστορικό, πιθανότατα λόγω της φλεγμονής των αγγείων (αγγειίτιδα) που προκαλείται από τον ιό της γρίπης.
Οι συνηθέστεροι τρόποι μετάδοσης είναι με τα μικροσωματίδια τα οποία εκπέμπονται με την ομιλία, τον βήχα, το γέλιο, το φτέρνισμα, την άμεση επαφή από άτομο σε άτομο και από την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες.
Ο ιός της γρίπης επιβιώνει στον αέρα ως 24 ώρες, ενώ σε μη πορώδεις επιφάνειες μέχρι και 48 ώρες.
Τα μικρά παιδιά συμβάλλουν σημαντικά στην εξάπλωση της νόσου, καθώς αποβάλλουν ιό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με τις νεαρές ηλικίες και άλλους ενήλικες, ενώ και στην περίπτωση ανοσοκαταστολής παρατείνεται η αποβολή του ιού.
Πηγή: ΠΟΥ (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας)
Tags: Αντιγριπικός εμβολιασμός, Γρίπη, Ιός γρίπης