ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η επισκληρίδιος αναλγησία μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών του τοκετού

31 Μαΐου 2024, 09:00

images

Με τον όρο «σοβαρή μητρική νοσηρότητα», περιγράφονται οι απροσδόκητα δυσμενείς συνέπειες ενός τοκετού που μπορεί να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας. Η λήψη επισκληρίδιου κατά τη διάρκεια του τοκετού, συνδέεται με μείωση της σοβαρής μητρικής νοσηρότητας τις πρώτες εβδομάδες μετά από αυτόν, σύμφωνα με μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο The BMJ. Αυτές οι σοβαρές επιπλοκές, μπορεί να περιλαμβάνουν καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, σήψη και υστερεκτομή.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Σκωτίας για 567.216 μητέρες που γέννησαν μεταξύ 2007 και 2019, φυσικά ή με απρογραμμάτιστη καισαρική τομή. Όπως μεταδίδει το Healthline, τα αποτελέσματα της μελέτης οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι το 22% των γυναικών χρησιμοποίησαν επισκληρίδιο κατά τον τοκετό. Επιπλέον, σοβαρή μητρική νοσηρότητα εμφανίστηκε σε 4,3 ανά 1.000 γεννήσεις.

Οι συγγραφείς της μελέτης, διαπίστωσαν ότι η λήψη επισκληρίδιου σχετίστηκε με 35% μειωμένο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές.

Όπως υποστηρίζουν τώρα, η επισκληρίδιος δεν αφορά μόνο την ανακούφιση του πόνου, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των κινδύνων του τοκετού... 

«Με βάση την εμπειρία μου και τη μελέτη που αναφέρθηκε, πιστεύω ότι η επισκληρίδιος, όταν χρησιμοποιείται κατάλληλα, είναι μια ασφαλής και ευεργετική επιλογή για την ανακούφιση από τον πόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού», δήλωσε ο Matthew Casavant, MD, ιδρυτής ιατρός της South Lake Obstetrics & Gynecology. «Οι επισκληρίδιοι όχι μόνο βοηθούν στην αποτελεσματική διαχείριση του πόνου, αλλά μπορούν επίσης να μειώσουν τη σοβαρή μητρική νοσηρότητα, μειώνοντας τη σωματική πίεση στη μητέρα, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τις εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου».

Αναφέρουν: "Τα οφέλη της διαχείρισης του πόνου εκτείνονται πέρα από την άνεση - μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τα μητρικά και νεογνικά αποτελέσματα", δήλωσε ο Cassavant. «Για παράδειγμα, έχω παρατηρήσει ότι οι μητέρες που επέλεξαν την επισκληρίδιο, βιώνουν λιγότερο συχνά επεισόδια υψηλής αρτηριακής πίεσης και λιγότερο σωματικό στρες, το οποίο μπορεί να μειώσει την πιθανότητα επιπλοκών, όπως η προεκλαμψία».

Μάλιστα η Tina Hendrick, MD, επισημαίνει ότι η επισκληρίδιος επηρεάζει τους ίδιους τους μύες: «Η επισκληρίδιος έχει αρκετά οφέλη, όπως ανακούφιση από τον πόνο, χαλάρωση των μυών στη λεκάνη για να επιτρέψει στο μωρό να κατέβει και ξεκούραση στις μητέρες κατά τη διάρκεια του τοκετού. Εγώ προσωπικά επέλεξα την επισκληρίδιο και στα 2 παιδιά μου και είχα εξαιρετικές εμπειρίες», δήλωσε η Hendrick.

Παρόλο που η μελέτη δείχνει τα οφέλη της επισκληρίδιου – ιδιαίτερα για ασθενείς με σοβαρή μητρική νοσηρότητα – δεν είναι όλες οι γυναίκες υποψήφιες για τη διαδικασία. «Οι ασθενείς, για παράδειγμα, που έχουν υποκείμενη αιμορραγική διάθεση γενικά δεν είναι υποψήφιες για τη διαδικασία», εξήγησε η Kecia Gaither, MD, Διευθύντρια Περιγεννητικών Υπηρεσιών/Μητρικής κι Εμβρυϊκής Ιατρικής στο NYC Health + Hospitals/Lincoln στο Μπρονξ.

Γι' αυτό, οι επαγγελματίες υγείας συμφωνούν ότι είναι απαραίτητο να ενημερώνονται όλες οι γυναίκες σχετικά με τη σημασία της λήψης ασφαλών και υγιών αποφάσεων σχετικά με τη διαχείριση του πόνου του τοκετού.

Σχετικά Άρθρα