Η έκθεση στον ήλιο το 1ο έτος της ζωής μειώνει τις υποτροπές της σκλήρυνσης κατά πλάκας
14 Φεβρουαρίου 2025, 07:00
![images](https://www.ygeiawatch.com.cy/storage/app/uploads/public/4ad/e4c/71a/thumb__800_0_0_0_auto.jpg)
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neurology Neuroimmunology & Neuroinflammation, το επίσημο ηλεκτρονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, η έκθεση επί τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά στις ακτίνες του ήλιου κατά το 1ο έτος της ζωής του ανθρώπου, μπορεί να συμβάλλει σε χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπής για τα παιδιά που θα διαγνωστούν με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) ή πολλαπλή σκλήρυνση.
«Είναι σημαντικό να μην περνάμε πολύ χρόνο στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία, ωστόσο η μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο έχει συνδεθεί σε προηγούμενες έρευνες με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας στην παιδική ηλικία», δήλωσε η Gina Chang, MD, MPH, στο The Children's Hospital of Philadelphia και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. «Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η μελέτη μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο κατά την πρώιμη ανάπτυξη μπορεί επίσης να είναι ευεργετική στη μείωση της δραστηριότητας της νόσου σε παιδιά που αργότερα θα διαγνωστούν με ΣΚΠ», δήλωσε η Chang.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν αρχεία υγείας από 18 κλινικές σκλήρυνσης κατά πλάκας στις Ηνωμένες Πολιτείες για να εντοπίσουν 334 παιδιά και νέους με παιδική σκλήρυνση κατά πλάκας ηλικίας 4 έως 21 ετών. Οι συμμετέχοντες ήταν μέσα σε 4 χρόνια από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων τους. Ο διάμεσος χρόνος παρακολούθησης ήταν 3,3 έτη.
Για να προσδιορίσουν την έκθεση στον ήλιο, οι γονείς ή οι κηδεμόνες των συμμετεχόντων συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που ρωτούσαν πόσο χρόνο είχε περάσει ο συμμετέχων και η βιολογική τους μητέρα εκτεθειμένοι στον ήλιο σε διάφορες περιόδους της ζωής τους, τι είδους ρούχα φορούσαν συνήθως και πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν αντηλιακό.
Από τη συνολική ομάδα, 206 συμμετέχοντες (62%), παρουσίασαν τουλάχιστον 1 υποτροπή κατά τη διάρκεια της μελέτης. Οι υποτροπές ορίστηκαν ως νέα ή επανεμφανιζόμενα συμπτώματα που διαρκούν τουλάχιστον 24 ώρες και χωρίζονται με τουλάχιστον 30 ημέρες από την τελευταία προσβολή της ΣΚΠ, χωρίς πυρετό ή μόλυνση.
Βρήκαν ότι από τους 75 συμμετέχοντες που είχαν 30 λεπτά έως 1 ώρα καθημερινής έκθεσης στον ήλιο κατά τη διάρκεια του 1ου έτους της ζωής τους, 34 παιδιά (45%), παρουσίασαν υποτροπή. Από τους 182 συμμετέχοντες που είχαν λιγότερα από 30 λεπτά καθημερινό καλοκαιρινό ήλιο κατά τη διάρκεια του 1ου έτους της ζωής τους, 118 παιδιά (65%), παρουσίασαν υποτροπή.
Μετά την προσαρμογή για παράγοντες, όπως η έκθεση στον καπνό κατά το 1ο έτος της ζωής, η εποχή γέννησης, ο τύπος του φαρμάκου για τη σκλήρυνση κατά πλάκας που λαμβάνεται και η χρήση αντηλιακής προστασίας, όπως αντηλιακό, καπέλα και ρούχα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 30 ή περισσότερα λεπτά καθημερινού καλοκαιρινού ήλιου κατά το 1ο έτος της ζωής συσχετίστηκαν με 33% χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπής σε σύγκριση με λιγότερο από 30 λεπτά ημερήσιου καλοκαιρινού ήλιου. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την έκθεση στον ήλιο για τις βιολογικές μητέρες των παιδιών.
Διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον 30 λεπτά ήλιου κατά το 2ο 3μηνο της εγκυμοσύνης συσχετίστηκαν με 32% μειωμένο κίνδυνο υποτροπής για το παιδί τους με ΣΚΠ.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η έκθεση στον ήλιο στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να έχει μακροχρόνια οφέλη στην εξέλιξη της παιδικής σκλήρυνσης κατά πλάκας», είπε η Chang. «Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν πώς ο χρόνος στον ήλιο σε άλλες χρονικές περιόδους πριν και μετά τη διάγνωση της ΣΚΠ επηρεάζει την πορεία της νόσου, για να καθοδηγήσουν καλύτερα τις συστάσεις έκθεσης στον ήλιο για παιδιά με σκλήρυνση κατά πλάκας και να βοηθήσουν στο σχεδιασμό πιθανών κλινικών δοκιμών».