ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

H COVID-19 πιθανότατα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού

16 Οκτωβρίου 2024, 09:00

images

Εν μέσω της πρόσφατης κυκλοφορίας των επικαιροποιημένων εμβολίων κατά της COVID-19, μία νέα παραλλαγή κορωνοϊού έχει έρθει στο προσκήνιο. Με τους επιστήμονες να της έχουν δώσει το όνομα XEC, τα τελευταία δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), την καταγράφουν ως τη δεύτερη πιο κοινή παραλλαγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την KP.3.1.1. Ενώ οι υπεύθυνοι του CDC δηλώνουν πεπεισμένου ότι, λόγω της γενεαλογίας της παραλλαγής, τα πιο πρόσφατα εμβόλια παρέχουν επαρκή προστασία, η νόσηση από COVID-19, που συνήθως οδηγεί σε νοσηλεία, έχει αρκετούς πιθανούς κινδύνους που μπορεί να σας επηρεάσουν μήνες, ακόμη και χρόνια...

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Atherosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι, όσοι νοσηλεύονται με COVID-19, αντιμετωπίζουν παρόμοιους κινδύνους καρδιαγγειακής νόσου με εκείνους με στεφανιαία νόσο. Αυτό το εύρημα κατατάσσει αυτά τα άτομα στην ίδια κατηγορία με εκείνα με διαβήτη και περιφερική αρτηριακή νόσο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού σε όσους είχαν λοίμωξη από COVID οποιασδήποτε σοβαρότητας, ήταν διπλάσιος. Ο κίνδυνος ενός καρδιαγγειακού επεισοδίου, ήταν τριπλάσιος για όσους νοσηλεύτηκαν για σοβαρή λοίμωξη COVID-19.

Ο Daniel Makowski, DO, κλινικός και αθλητικός καρδιολόγος στο Lehigh Valley Heart and Vascular Institute, είπε ότι ο καρδιακός κίνδυνος που προκάλεσε η COVID-19 ήταν ανησυχητικός από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας. Ο Makowski δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Από καρδιολογική σκοπιά, οι σοβαρότερες αρχικές μας ανησυχίες αφορούσαν τη μυοκαρδίτιδα ή τη φλεγμονή του μυός της καρδιάς, αλλά δεν γνωρίζαμε τόσα πολλά για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του κορωνοϊού στα αρχικά στάδια», είπε ο Makowski.

«Μετά την [πανδημία της] COVID, ειδικότερα, είδαμε πολλούς ασθενείς στο καρδιολογικό ιατρείο που αντιμετώπιζαν μακροχρόνιες επιπτώσεις της [COVID], συγκεκριμένα προβλήματα με το αυτόνομο σύστημα, όπως αυξημένους καρδιακούς παλμούς, κόπωση, διαφορετικά προβλήματα καρδιακού ρυθμού», δήλωσε.

Ενώ τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας μοιάζουν ανησυχητικά, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

Σχετικά Άρθρα