Η ανοσοθεραπεία πριν και μετά την επέμβαση μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης
23 Μαΐου 2024, 07:00
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να αυξήσουν τα ποσοστά επιβίωσης, ιδιαίτερα όταν η ασθένεια διαγιγνώσκεται έγκαιρα. Ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου του πνεύμονα είναι ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος (NSCLC). Ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για αυτόν τον τύπο καρκίνου του πνεύμονα είναι το κάπνισμα. Η θεραπεία γι' αυτό το είδος καρκίνου, μπορεί να περιλαμβάνει την αποκοπή τμημάτων του πνεύμονα για την αφαίρεση καρκινικών κυττάρων. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι γιατροί μπορεί να ζητήσουν από τους ασθενείς να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία για να μειώσουν τις πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου του πνεύμονα.
Όπως και με άλλες μορφές καρκίνου, η θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα, συχνά περιλαμβάνει μια συνδυασμένη προσέγγιση που βοηθά στην αύξηση των πιθανοτήτων μακροπρόθεσμης επιβίωσης.
Η ανοσοθεραπεία είναι μια κοινή θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα και οι επιστήμονες διερευνούν τους καλύτερους τρόπους για να τη συνδυάσουν με άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Αυτή η μορφή στοχευμένης θεραπείας χρησιμοποιεί μονοκλωνικά αντισώματα για να βοηθήσει στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων και στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου.
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine, εξέτασε την περιεγχειρητική χρήση της θεραπείας ανοσοθεραπείας nivolumab σε άτομα που είχαν μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Συνέκριναν τη χρήση του nivolumab πριν και μετά την επέμβαση με τη χρήση μόνο χημειοθεραπείας πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
Οι συμμετέχοντες που έλαβαν nivolumab και χημειοθεραπεία πριν από τη χειρουργική επέμβαση και nivolumab μετεγχειρητικά, είχαν περισσότερες πιθανότητες να μην εμφανίσουν και πάλι καρκίνο 18 μήνες αργότερα και περισσότεροι συμμετέχοντες σε αυτήν την ομάδα, παρουσίασαν μια παθολογική πλήρη ανταπόκριση στη θεραπεία.
Τα ευρήματα αυτά, καθιστούν την επιστημονική κοινότητα αισιόδοξη ως προς τη βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης γι' αυτή τη θανατηφόρα μορφή καρκίνου.