Γιατί οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από την άνοια;
10 Νοεμβρίου 2022, 16:00
Νέα έρευνα από την RAND Corporation διαπιστώνει ότι ο επιπολασμός της άνοιας στις ΗΠΑ μειώνεται στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών, από 12% του πληθυσμού το 2000 σε λίγο πάνω από 8% το 2016. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες συνεχίζουν να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά άνοιας, αν και το ποσοστό μειώθηκε από 13,6% του γυναικείου πληθυσμού σε λίγο κάτω από 10% κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Για τους άνδρες, τα ποσοστά άνοιας μειώθηκαν από το 10% του ανδρικού πληθυσμού, σε μόλις 7%.
Η Roberta Brinton, PhD, διευθύντρια στο Κέντρο Καινοτομίας στην Επιστήμη του Εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες μπορούν να εμφανίσουν την ασθένεια νωρίτερα, στη μέση της ζωής. Εξήγησε ότι η νόσος Αλτσχάιμερ, η πιο κοινή μορφή άνοιας, έχει 20ετή προκλινική φάση και η μέση ηλικία διάγνωσης του Αλτσχάιμερ είναι στα μέσα της δεκαετίας των 70. Μία γυναίκα, όμως, μπορεί να διαγνωστεί και στα 50 της.
Η Brinton είπε ότι, καθώς οι γυναίκες εισέρχονται στην εμμηνόπαυση, η αλλαγή αυτή μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα γλυκόζης, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο.
«Αυτή είναι η μαθηματική πλευρά του, αλλά πιο πειστική είναι η πλευρά της βιολογίας», είπε και συνέχισε: «Ότι δηλαδή οι γυναίκες μπορούν να βιώσουν μια αλλαγή στη διαθεσιμότητα της γλυκόζης και τη χρήση της γλυκόζης ως κύριο καύσιμο για τον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος είναι κυριολεκτικά ένα όργανο που λειτουργεί με ένα καύσιμο», συνέχισε. «Ναι, μπορεί να χρησιμοποιήσει βοηθητικά καύσιμα υπό πίεση και υπό συνθήκες λιμοκτονίας, αλλά συνολικά είναι ένα όργανο που λειτουργεί με γλυκόζη».
Η Brinton είπε ότι, όταν υπάρχει μείωση της πρόσληψης γλυκόζης στον εγκέφαλο και του μεταβολισμού της γλυκόζης, αυτό μπορεί να θέσει τον εγκέφαλο σε «σοβαρό κίνδυνο» να αναπτύξει τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Ερωτηθείσα γιατί συμβαίνει αυτό ιδίως στις γυναίκες, η Brinton υποστήριξε ότι μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα οιστρογόνα προάγουν την πρόσληψη γλυκόζης στον εγκέφαλο, το μεταβολισμό της γλυκόζης και τελικά τη μετατροπή αυτής της γλυκόζης σε ενέργεια τριφωσφορικής αδενοσίνης.
«Και η απώλεια οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει χρήση βοηθητικών καυσίμων εάν ο εγκέφαλος δείχνει να λιμοκτονεί. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε ορισμένες γυναίκες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς εκβάσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ», κατέληξε.
Tags: Αλτσχάιμερ, Άνοια, Νόσος Αλτσχάιμερ