ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις από κακή χρήση των αντιβιοτικών

23 Νοεμβρίου 2021, 16:00

images

Από 18 ως 24 Νοεμβρίου ο ΠΟΥ έχει αφιερώσει τις ημέρες στην ευαισθητοποίηση για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών και την ανθεκτικότητα των μικροβίων που οδηγούν σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας από το «Λαϊκό» Νοσοκομείο που είναι και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, «τα μικρόβια είναι στο πλανήτη εκατομμύρια χρόνια πριν εμφανιστεί ο άνθρωπος και είναι ανθεκτικά. Το φαινόμενο της αντοχής τους είναι συχνό αλλά το επιταχύνουμε εμείς με κατάχρηση αντιβιοτικών τόσο από τους πολίτες, αλλά και από εμάς τους γιατρούς που κάνουμε κακή χρήση. Υπάρχει κακή κουλτούρα παγκοσμίως που οδήγησε στην αντοχή των αντιβιοτικών».

Κάθε χρόνο 700.000 άνθρωποι στον κόσμο χάνονται από πολυανθεκτικά μικρόβια. «Το πρόβλημα παίρνει μεγάλες διαστάσεις γι’ αυτό η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας ζήτησε από ειδική επιτροπή να κάνει πρόβλεψη και αυτή έβγαλε το συμπέρασμα ότι το 2050 οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις θα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στο κόσμο. Έρχεται λοιπόν ένας Αρμαγεδδών δημόσιας Υγείας» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο γινόταν επί σειρά ετών προσπάθεια εξορθολογισμού στα αντιβιοτικά. «Αλλά ξαφνικά βρεθήκαμε να ασχολούμαστε μόνο με τον κορωνοϊό. Πάψαμε να λειτουργούμε ως Επιτροπή Λοιμώξεων, στην οποία είμαι επικεφαλής, και γίναμε Επιτροπή CΟVID. Και έτσι παρουσιάσαμε αύξηση στη χρήση των αντιβιοτικών και στο νοσοκομείο μας», κατέληξε ο καθηγητής.

Πανελλαδικά, μετά το Μάρτιο του 2020 υπήρξε εκτόξευση με καλλιέργειες θετικές σε μικρόβια και ειδικά στη κλεψιέλα, την ψευδομονάδα κ.ά. Για εμάς στα νοσοκομεία αυτά είναι εφιάλτες με μεγάλη θνητότητα. Και μάλιστα τείνουν να διασπείρονται. Μεταφέρεται από το προσωπικό και τους συγγενείς που επισκέπτονται.

Τα αντιβιοτικά είναι το μείζον πρόβλημα δημόσιας Υγείας. Ήρθε ο καιρός να μην χτυπάμε καμπανάκια αλλά να λάβουμε δράση ώστε να μην πεθαίνει κόσμος καθώς τα επόμενα χρόνια θα είναι το κύριο αίτιο θανάτου στο κόσμο» κατέληξε ο κ. Σύψας.


Σχετικά Άρθρα