Εμβόλιο μέσα στους επόμενους μήνες; "Πιθανώς" απαντούν από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ
13 Αυγούστου 2020, 07:00
Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI) θεωρεί ότι είναι δυνατή η διάθεση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού το προσεχές φθινόπωρο. Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευσή του με τίτλο «Η πανδημία στη Γερμανία τους επόμενους μήνες».
Η δημοσίευση προειδοποιεί βέβαια ότι θα ήταν επικίνδυνο αυτήν την στιγμή να πιστεύει κάποιος ότι η πανδημία θα είναι ελέγξιμη με ένα εμβόλιο από το φθινόπωρο καθώς αστάθμητοι παράγοντες -όπως είναι οι μεταλλάξεις του ιού ή οι μικρές μόνο περίοδοι ανοσίας- είναι ακόμα πιθανές...
Αντίθετες είναι οι απόψεις του καθηγητή του London School of Economics, Ηλία Μόσιαλου, για το εμβόλιο που ανακοίνωσε η Ρωσία:
Ο κ. Μόσιαλος σημειώνει ότι μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες είναι περιορισμένες. Όπως αναφέρει, το εμβόλιο αναπτύχθηκε από Ερευνητές του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya στη Μόσχα που και σε συνεργασία με το Κεντρικό Στρατιωτικό Κλινικό Νοσοκομείο Burdenko, χρησιμοποιώντας μια ενδιαφέρουσα τεχνική προσέγγιση.
«Το εμβόλιο στην ουσία αποτελείται από 2 μέρη. Και τα δύο μέρη έχουν βάση ιούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, τον αδενοϊό 5 και τον αδενοϊό 26. Αυτή η προσέγγιση είναι παρόμοια με άλλα εμβόλια COVID-19. Για παράδειγμα το κινεζικό εμβόλιο της CanSino Biologics Inc. βασίζεται στον αδενοϊό 5 ενώ η Johnson & Johnson χρησιμοποιεί τον αδενοϊό 26 για το εμβόλιό της. Αυτά τα 2 είναι όπως είπα παρόμοια εμβόλια που έχουν υποβληθεί σε κλινικές δοκιμές όπου οι συμμετέχοντες δημιούργησαν αντισώματα κατά του ιού και δεν είχαν σοβαρές παρενέργειες».
Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο η προσέγγιση είναι ενδιαφέροντα γιατί «μετά τον εμβολιασμό το σώμα μπορεί να αναπτύξει αντισώματα στον φορέα (τον αδενοιό), άρα ένα ενισχυτικό εμβόλιο με τον φορέα του ιού μπορεί να καταστεί άχρηστο. Ο εμβολιασμός σε δύο βήματα με 2 διαφορετικούς αδενοϊούς μπορεί να παρακάμψει αυτό το ζήτημα».
Ο καθηγητής του LSE σχολιάζει ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί ακριβή νούμερα για το πόσοι έχουν λάβει το εμβόλιο. «Η καταχωρημένη κλινική δοκιμή Φάσης Ι αναφέρεται σε 38 άτομα. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ruslan Tsaliko σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Argumenty i Fakty ανέφερε πως ολοκληρώθηκε η κλινική δοκιμή Φάσης ΙΙ του εμβολίου τον Ιούλιο».
Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνει ότι η φάση ΙΙΙ καθορίζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. «Οι κλινικές δοκιμές σε μεγάλο αριθμό ατόμων επιτρέπουν επίσης στους ερευνητές να αποκαλύψουν σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να μην εμφανίζονται σε μικρότερες μελέτες. Δηλαδή, εάν μια ανεπιθύμητη δράση του εμβολίου έχει συχνότητα εμφάνισης 1 στα 1.000 άτομα προφανώς δεν θα εμφανιστεί σε μελέτη 100 ατόμων», καταλήγει.
Μαρία Τσιλιμιγκάκη