ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Νικήστε την με τη διατροφή

22 Ιουλίου 2024, 16:00

images

Πρόσφατη ανακάλυψη από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) δείχνει πώς μία μικρή αλλαγή στη διατροφή, μπορεί να αποτελέσει βασικό εργαλείο στη διαχείριση της προχωρημένης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ξηρού τύπου. Σύμφωνα με τη μελέτη, η καθημερινή λήψη συγκεκριμένων συμπληρωμάτων διατροφής, γνωστών ως AREDS2 (τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη β-καροτένιο,), μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την πρόοδο της πάθησης, δίνοντας νέα ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Η μελέτη, με επικεφαλής το Δρ Tiarnan Keenan εστίασε σε δύο μεγάλες ομάδες, τις AREDS και AREDS2, που εξετάζουν τη δράση των συμπληρωμάτων μετάλλων και ιχνοστοιχείων στην πρόληψη της εξέλιξης της ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας. Αναλύοντας δεδομένα 1,209 οφθλαμών 891 συμμετεχόντων στην AREDS2 και 392 οφθαλμούς 318 συμμετεχόντων στην αρχική AREDS μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση των συμπληρωμάτων σε άτομα με προχωρημένη εκφύλιση ωχράς κηλίδας ξηρού τύπου.

Οι ερευνητές επανεξέτασαν περιπτώσεις ασθενών για να δουν πώς εξελίσσονται οι περιοχές ατροφίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η καθημερινή λήψη των συμπληρωμάτων AREDS2, καθυστερεί την εξάπλωση αυτών των περιοχών προς το κέντρο της ωχράς κηλίδας κατά περίπου 55% μέσα σε τρία χρόνια. Αυτή η επιβράδυνση είναι καθοριστική, γιατί σημαίνει ότι η κεντρική όραση μπορεί να διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που είναι βασικό για την ποιότητα ζωής των ατόμων που επηρεάζονται από την πάθηση.

Η ανακάλυψη αυτή είναι πολύ σημαντική για τους ασθενείς με προχωρημένη εκφύλιση ωχράς κηλίδας ξηρού τύπου, γιατί προσφέρει μια πρακτική λύση για τη διατήρηση της κεντρικής όρασης. Ενώ οι υπάρχουσες θεραπείες για την οφθλαμοπάθεια είναι περιορισμένες, τα συμπληρώματα AREDS2 παρουσιάζονται ως μια πολύτιμη εναλλακτική για την καθυστέρηση της εξέλιξης της πάθησης.

Σχετικά Άρθρα