ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους από την άνοδο της θερμοκρασίας

08 Ιουλίου 2024, 07:00

images

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αναμένεται ένα επικίνδυνο κύμα καύσωνα στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, με τους γιατρούς να επισημαίνουν ότι οι κίνδυνοι για την υγεία, θα εξακολουθήσουν να υφίστανται για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την κορύφωση του φαινομένου. Κι αυτό βέβαια δεν είναι ένα φαινόμενο που αφορά μόνο τις ΗΠΑ, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη με τη νότια και νοτιανατολική Ευρώπη να βάλλεται...

«Τα ευρέως διαδεδομένα ρεκόρ θερμοκρασίας, αναμένεται να σπάσουν. Τις επόμενες ημέρες, θα είναι πιθανότατα η πιο ζεστή περίοδος στο πλαίσιο αυτού του καύσωνα», ανέφεραν οι μετεωρολόγοι στην ενημέρωσή τους. «Η διάρκεια αυτού του καύσωνα, είναι επίσης ανησυχητική καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες πάνω από το μέσο όρο, προβλέπεται να παραμείνουν και την επόμενη εβδομάδα».  

Η θερμότητα συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου στο σώμα των ανθρώπων και ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, θερμοπληξίας ή άλλης ιατρικής πάθησης, συχνά αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Ορισμένοι ειδικοί, δηλώνουν ότι οι ιατρικοί κίνδυνοι λόγω της ζέστης, συχνά ακολουθούν την άνοδο των θερμοκρασιών - αλλά αυξάνονται όσο αθροίζονται οι ημέρες στις οποίες ο κίνδυνος είναι υψηλός.

Στις ΗΠΑ, η ζέστη είναι η κύρια αιτία θανάτου που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες. Τα αποτελέσματά της μερικές φορές, υποτιμώνται στις στατιστικές επειδή συχνά επιδεινώνει υποκείμενες παθήσεις όπως καρδιακές παθήσεις, αναπνευστικά προβλήματα ή νεφρική νόσο. Οι καθημερινές προσελεύσεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών για ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη, έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Στις 4 Ιουλίου, οι ασθένειες που σχετίζονταν με τις υψηλές θερμοκρασίες, αποτέλεσαν σχεδόν το 1,1% όλων των επισκέψεων στα τμήματα έκτακτης ανάγκης σε μια περιοχή που περιλαμβάνει την Καλιφόρνια, την Αριζόνα και τη Νεβάδα. Το ποσοστό των επισκέψεων για ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη υπερδιπλασιάστηκε από την 1η Ιουλίου, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Ένας χάρτης κινδύνου θερμότητας, που δημοσιεύθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και το CDC, δείχνει ότι ορισμένες περιοχές της Καλιφόρνια, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων της κοιλάδας του Σαν Χοακίν, θα πρέπει να αναμένουν να αντιμετωπίζουν «ακραίες» συνθήκες κάθε μέρα την επόμενη εβδομάδα. 

Η πρόβλεψη αυτή ισοδυναμεί με αύξηση των περιστατικών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και πίεση στις υποδομές υγειονομικής περίθαλψης.

Κι αυτό είναι κάτι το οποίο έχει απασχολήσει και το ECDC στην Ευρώπη, που εκδίδει συνεχώς νέες οδηγίες για την κλιματική αλλαγή και δη για την υπερθέρμανση του πλανήτη που τα επόμενα χρόνια θα είναι το πρόβλημα νούμερο 1 της Ανθρωπότητας σε συνδυασμό με τη λειψυδρία.

Σχετικά Άρθρα