Εγκυμοσύνη και καρκίνος: Είναι εφικτή η μητρότητα;
01 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Η μητρότητα στις μέρες μας δεν είναι απαγορευτική για τις γυναίκες που έχουν παρουσιάσει κάποιο ογκολογικό νόσημα. Ο καρκίνος ως ασθένεια μπορεί να τρομάζει, αλλά εν έτει 2024 και αισίως 2025, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει εφεύρει καινοτόμες φαρμακευτικές θεραπείες που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της νόσου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γι’ αυτό και οι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία έστω κι αν πάσχουν από καρκίνο, μπορούν να ονειρεύονται την απόκτηση ενός παιδιού. Παρότι η διαδικασία ενέχει συναισθηματική πίεση, ακριβώς εξαιτίας της πάθησης, η μητρότητα είναι εφικτή με την αξιοποίηση της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Άλλωστε η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) έχει εξελιχθεί άρδην τα τελευταία χρόνια και μπορεί να προσφέρει το δώρο της ζωής ακόμη και σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν σοβαρά νοσήματα.
Γράφει η μαιευτήρας- γυναικολόγος Σταυρούλα Ευθυμιάδη:
Μία γυναίκα που έχει εμφανίσει καρκίνο θα πρέπει να γνωρίζει ότι για να μπει στη διαδικασία απόκτησης ενός παιδιού θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις θεραπείες για τη νόσο. Οι πάσχουσες από ογκολογικά νοσήματα εξάλλου είναι πιθανό να πρέπει να υποβληθούν σε χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες και στην περίοδο αυτή δεν μπορούν να ακολουθήσουν την εξωσωματική γονιμοποίηση.
Πριν από τις θεραπείες θα πρέπει να έχει προηγηθεί η διατήρηση της γονιμότητας με την κατάψυξη ωαρίων ή εμβρύων. Σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο της, η γυναίκα θα πρέπει να προχωρήσει σε αποθήκευση ωαρίων ή εμβρύων στην περίπτωση που έχουν γονιμοποιηθεί, ώστε με την ολοκλήρωση των θεραπειών της για τον καρκίνο να ξεκινήσει τη διαδικασία της εμφύτευσης για την απόκτηση ενός παιδιού.
Όμως στην περίπτωση μιας ασθενούς με καρκίνο, κρίσιμο στοιχείο αποτελεί ο χρόνος, καθώς θα πρέπει να υπάρχει το απαραίτητο διάστημα για την συλλογή των ωαρίων τα οποία στη συνέχεια θα εμφυτευθούν στη μήτρα της για να μπορέσει να τεκνοποιήσει. Ενίοτε υπάρχουν γυναίκες που πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία για την καταπολέμηση του καρκίνου και το χρονικό διάστημα δεν επιτρέπει τη συλλογή των απαραίτητων ωαρίων. Αυτό αποτελεί ίσως και το βασικό πρόβλημα για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Πάντως για την έναρξη της εξωσωματικής γονιμοποίησης, ο ακριβής χρόνος θα προσδιοριστεί από τον ειδικό γιατρό ο οποίος θα υποβάλει τη γυναίκα και σε σειρά εξετάσεων ώστε να πιστοποιηθεί ότι ο οργανισμός της έχει επανέλθει μετά τις θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου.
Πρέπει όμως να τονιστεί ότι οι γυναίκες που πολεμούν με μια σοβαρή νόσο, χρήζουν ψυχολογικής στήριξης καθώς βιώνουν έντονο άγχος και για την ίδια την ασθένεια αλλά και για το αν θα μπορέσουν τελικώς να αποκτήσουν ένα παιδί.
Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να αξιοποιούνται και οι ιατρικές υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης ώστε η όλη διαδικασία να κυλά ομαλά με όσο το δυνατόν λιγότερη πίεση για τον συναισθηματικό κόσμο της γυναίκας.