ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εγκεφαλικά επεισόδια: Μείωση κινδύνου με μία απλή διατροφική αλλαγή

07 Φεβρουαρίου 2025, 07:00

images

Τα υποκατάστατα αλατιού μπορεί να μειώσουν την υποτροπή του εγκεφαλικού και τον θάνατο, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ειδικότερα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Cardiology κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα υποκατάστατα αλατιού, όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία, αλλά οδήγησαν σε μείωση 12% στη θνησιμότητα και 14% μείωση του κινδύνου υποτροπιάζοντος εγκεφαλικού.

Η παρούσα μελέτη περιελάμβανε μια ανάλυση υποομάδας συμμετεχόντων που πήραν μέρος στη μελέτη για τα υποκατάστατα αλατιού και εγκεφαλικού επεισοδίου (SSaSS). Η SSaSS ήταν μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σε ομάδες που πραγματοποιήθηκε σε 600 χωριά σε 5 επαρχίες στη βόρεια Κίνα. Η μέση παρακολούθησή του ήταν 4,74 χρόνια. Αυτή η ανάλυση περιελάμβανε δεδομένα από περισσότερους από 15.000 συμμετέχοντες στο SSaSS με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα αυτής της υποομάδας από το Νοέμβριο του 2023 έως το Αύγουστο του 2024.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, ανατέθηκε στους συμμετέχοντες να χρησιμοποιήσουν είτε κανονικό αλάτι είτε υποκατάστατο άλατος που περιέχει 75% χλωριούχο νάτριο και 25% χλωριούχο κάλιο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μεταξύ εκείνων στην ομάδα υποκατάστατων αλατιού, τα ποσοστά επαναλαμβανόμενου εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με την ομάδα του κανονικού αλατιού. Τα ποσοστά επαναλαμβανόμενων εγκεφαλικών επεισοδίων ήταν ιδιαίτερα χαμηλότερα για τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια. Τα ποσοστά θανάτου ήταν επίσης χαμηλότερα στην ομάδα που κατανάλωνε τα υποκατάστατα αλατιού.

Οι ειδικοί λένε ότι ενώ τα ευρήματα δεν είναι πρωτόγνωρα, η έρευνα είναι σημαντική.

«Αυτό το εύρημα δείχνει ότι η υποκατάσταση αλατιού είναι μια οικονομικά αποδοτική επιλογή για όσους επιζούν από εγκεφαλικό, παρέχοντας σημαντικά οφέλη για την υγεία μέσω μιας απλής διατροφικής στρατηγικής παρέμβασης. Παρέχει άμεσα στοιχεία για τη διαμόρφωση στρατηγικών δημόσιας υγείας παγκοσμίως, ειδικά μεταξύ των πληθυσμών που βασίζονται στο μαγείρεμα στο σπίτι με αλάτι», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Τα αποτελέσματα της μείωσης του διατροφικού νατρίου και της συμπλήρωσης διατροφικού καλίου στη μείωση της αρτηριακής πίεσης (ΑΠ) έχουν αποδειχθεί σε πολλές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές. Τα υποκατάστατα αλατιού, τα οποία αντικαθιστούν μια μερίδα χλωριούχου νατρίου με χλωριούχο κάλιο, συνδυάζουν τα αποτελέσματα μείωσης της ΑΠ τόσο του μειωμένου διατροφικού νατρίου όσο και του αυξημένου διατροφικού καλίου», κατέληξαν.



Σχετικά Άρθρα