ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Covid-19: Η ανοδική πορεία για κάποιους ολοκληρώθηκε και ξεκίνησε το "πλατό"

06 Απριλίου 2020, 07:05

images

Ο εφιάλτης δεν τέλειωσε αλλά όπως δείχνουν επιστημονικά μοντέλα υπολογισμού της πανδημίας, κάποιες χώρες έχουν ξεπεράσει το σημείο του Pic (δηλαδή την κορύφωση) και βρίσκονται ήδη σε Plateau (σταθεροποίηση) που θα διαρκέσει 2-3 εβδομάδες πριν δώσει την θέση του στην φάση μείωσης των κρουσμάτων. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι όσα μέτρα έχουν ληφθεί, δεν θα χαλαρώσουν!

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Γαλλία, η Ισπανία το Βέλγιο και η Φινλανδία είναι μεταξύ των κρατών τα οποία έχουν αναθέσει σε επιτροπές ειδικών την εξέταση σταδιακής άρσης των απαγορεύσεων κυκλοφορίας για κάποιες επιχειρήσεις και σχολεία – φροντίζοντας παράλληλα να αποτρέψουν ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων που θα επιβάρυνε τα συστήματα υγείας.

Το κοντινό σε εμάς παράδειγμα της Ελλάδας

Το παράδειγμα της Ελλάδας έχει μεγάλη σημασία για την Κύπρο διότι αφενός η Ελλάδα είχε πρώτη κρούσματα, αφετέρου λάβαμε το ίδιο άμεσα, παρόμοια μέτρα περιορισμού στις συναθροίσεις για να ανακοπεί η διάδοση του ιού. Καθώς λοιπόν η Ελλάδα προηγείται περίπου ένα 10ήμερο, έχει νόημα να παρατηρούμε τι γίνεται εκεί, για να προβλέψουμε και την δική μας πορεία στην πανδημία αυτή...

Στην Ελλάδα, το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα κορωνοϊού πιστοποιήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου (στην Κύπρο ήταν στις 9 Μαρτίου) με αποτέλεσμα επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης να έχουν ήδη δημιουργήσει μια σιγμοειδή καμπύλη της εξέλιξης των κρουσμάτων στη χώρα, η οποία υπολογίζεται από την επεξεργασία του αριθμού των αθροιστικών ημερήσιων κρουσμάτων. Το διάστημα μεταξύ 26 Φεβρουαρίου και 16 Μαρτίου μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία περίοδος επώασης του ιού στον πληθυσμό της Ελλάδας. Στις 16 Μαρτίου, η χώρα μπήκε στην φάση απότομης αύξησης των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις αρχές Απριλίου (περίπου την εβδομάδα που διανύουμε), εφόσον οι Έλληνες τηρήσουν τα μέτρα!

Και από σήμερα - αύριο αναμένεται ο ρυθμός αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων να αρχίσει να δείχνει δείγματα σταθεροποίησης και σταδιακής πτώσης. Όπως υπολογίζουν μάλιστα οι επιστήμονες, μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, τα κρούσματα εισέρχονται στην φάση σταθερής εξέλιξης, δηλαδή ο ρυθμός αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων θα μειώνεται σταθερά. Και από τα μέσα του Μαϊου, τα ημερήσια καταγεγραμμένα κρούσματα θα έχουν μειωθεί αρκετά με τα τελικά νούμερα της επιδημίας να κυμαίνονται γύρω στα 2700 συνολικά. 

Η πρόβλεψη αυτή των επιστημόνων μάλιστα θεωρείται ότι θα ισχύσει με ακρίβεια περίπου 90% με τον υπεύθυνο να σχολιάζει "στο εργαστήριο μας, Ανάλυση Δεδομένων & Πρόβλεψης του Π.Κ., υπολογίζουμε καθημερινά την παραπάνω πρόβλεψη (αναρτάτε ανά μερικές μέρες στο fb Georgios Atsalakis). Η πρόβλεψη αυτή είναι ένα πολύ καλό σενάριο για την χώρα μας (την Ελλάδα)".

Τι σημαίνει αυτό για την Κύπρο; 

Ότι εμείς θα δούμε μία σταθεροποίηση σε δύο περίπου εβδομάδες, και θα μπούμε στην πολύ καλή μας φάση στα τέλη Μαΐου. Αν όλοι τηρήσουν βέβαια ευλαβικά τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Χαρακτηριστικά τα γραφήματα από διάφορες χώρες

Οι πολύπαθες Ιταλία και Ισπανία, όπου οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές ξεπέρασαν κάθε εφιαλτικό σενάριο, παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες την σταθεροποιητική αυτή πορεία που περίμεναν με αγωνία οι επιστήμονες. Παρότι τα νέα κρούσματα και τα νέα θύματα είναι ακόμα εκατοντάδες, πάντως η τάση είναι σαφής πια: Οι χώρες αυτές πέρασαν το pic και βρίσκονται σε φάση σταθεροποίησης και σταδιακής μείωσης των νέων κρουσμάτων. Ομοίως και η Γαλλία που είπε πολλά κρούσματα αλλά φάνηκε να ελέγχει λίγο καλύτερα την πανδημία σε σύγκριση με τις δύο παραπάνω χώρες (Ιταλία και Ισπανία).

Γράφημα νέων κρουσμάτων της Ιταλίας

Γράφημα νέων κρουσμάτων της Ισπανίας

Γράφημα νέων κρουσμάτων της Γαλλίας

Στις παραπάνω χώρες, όπως όλα δείχνουν οι κυβερνήσεις θα μπορέσουν σύντομα να βάλουν στο τραπέζι των συσκέψεων την σταδιακή χαλάρωση κάποιων μέτρων ώστε να αρχίσει πάλι να μπαίνει η ζωή των πολιτών σε κανονικούς ρυθμούς και να επανακινείται η Οικονομία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εν μία νυκτί θα αρθούν όλα τα μέτρα καθώς αυτό θα ήταν καταστροφικό αυξάνοντας και πάλι τα νέα κρούσματα... Σημαίνει όμως ότι σταδιακά θα ανοίγουν κάποιες επιχειρήσεις, θα επιτρέπονται λίγο παραπάνω οι μετακινήσεις, θα λειτουργούν κάποια σχολεία και γενικά θα επιστρέφει η ζωή των πολιτών σε μια πιο φυσιολογική καθημερινότητα με προφυλάξεις!

Οι χώρες που έχουν ακόμα δύσκολο δρόμο

Στον αντίποδα όσων αναφέρουμε παραπάνω είναι χώρες που επέλεξαν να μην λάβουν περιοριστικά μέτρα ή τα έλαβαν πολύ αργά και χωρίς αποφασιστικότητα, με αποτέλεσμα να έχουν μπροστά τους "μαύρες" μέρες. Χαρακτηριστικές αυτού του αποτυχημένου ήδη μοντέλου διαχείρισης της πανδημίας είναι η Βρετανία, οι ΗΠΑ αλλά και η Σουηδία που ακόμα δεν έχει επιβάλλει απαγορεύσεις στους πολίτες της.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία το pic δεν έχει έρθει ακόμα και παρόλα αυτά τα συστήματα υγείας και των δύο χωρών πιέζονται ασφυκτικά με χιλιάδες πολίτες να ασθενούν ταυτόχρονα, εκατοντάδες να έχουν ανάγκη από μία κλίνη ΜΕΘ και τα νοσοκομεία να αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος. Οι αναλυτές μιλούν μάλιστα για τραγικές καταστάσεις τις οποίες θα ζήσουμε τις επόμενες δύο εβδομάδες στις δύο αυτές χώρες.

Γράφημα νέων κρουσμάτων Μεγάλης Βρετανίας

Γράφημα ημερήσιων θανάτων των ΗΠΑ

Μ. Τσιλ.

Σχετικά Άρθρα