Ατυχήματα σε παιδιά το καλοκαίρι: Αυτή η μάστιγα!
24 Ιουνίου 2020, 10:00
Ο πιο σίγουρος και σύντομος τρόπος για να χαλάσουν οι οικογενειακές διακοπές είναι να αρρωστήσει ή να τραυματιστεί ένα παιδί. Κι όπως έχει αποδειχτεί, τα περισσότερα παιδικά τραύματα συμβαίνουν κατά την διάρκεια των διακοπών!
Οι μετακινήσεις, το παιχνίδι στο ύπαιθρο, η χαλάρωση των κανόνων προστασίας από τους γονείς, η θάλασσα και η πισίνα, η αλλαγή περιβάλλοντος, τα έντομα και άλλα ζώα, όλα αυτά και πολλά περισσότερα συντελούν στο πρόβλημα. Για να αποφύγουμε τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού, αξίζει να λάβουμε υπόψη τις βασικές οδηγίες πρόληψης για το καλοκαίρι ώστε οι διακοπές να είναι χαλαρές και ξεκούραστες.
-Μέτρα προστασίας στα ταξίδια με αυτοκίνητο. Τα μικρά παιδιά πρέπει να είναι πάντα καθισμένα στο ειδικό κάθισμα και δεμένα σωστά. Τα μεγαλύτερα πάντα στο πίσω κάθισμα και δεμένα με την ζώνη. Τα χέρια ή το κεφάλι δεν βγαίνουν ποτέ από το παράθυρο.
-Στην θάλασσα και τη πισίνα δεν αφήνουμε τα βρέφη και τα νήπια ποτέ χωρίς επίβλεψη ακόμα κι αν παίζουν σε 20 εκατοστά νερό. Πολλά παιδιά έχουν πνιγεί στο κουβαδάκι τους ή στα ρηχά επειδή έχασαν την ισορροπία και έπεσαν προς τα πίσω. Τα παιδιά πρέπει να φορούν συνεχώς ειδικά μπρατσάκια ή γιλέκο και να μαθαίνουν να κολυμπούν από πολύ μικρά.
-Ποτέ δεν αφήνουμε τα παιδιά να κολυμπούν με γεμάτο στομάχι. Ούτε τα αφήνουμε σε πολύ ταραγμένη θάλασσα και σε περιοχές όπου υπάρχει δυνατό θαλάσσιο ρεύμα. Το κακό συμβαίνει σε δευτερόλεπτα. Για να κάνουν τα μεγαλύτερα παιδιά βουτιές από ψηλά σημεία, ελέγχουμε πρώτα ότι η θάλασσα στο σημείο είναι αρκετά βαθιά και δεν έχει στον πυθμένα βράχια. Όπου γίνονται θαλάσσια σπορ ή περνούν σκάφη, δείχνουμε μεγάλη προσοχή.
- Ο ήλιος μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος. τα παιδιά πρέπει να φορούν καπέλο, άσπρη μπλούζα και να ανανεώνουν συχνά το αντηλιακό. Η παραμονή στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες απαγορεύεται για τα μωρά και τα νήπια μέχρι 5 ετών.
- Εάν τα παιδιά ψαρεύουν, ας τους μάθουμε τη σωστή χρήση του εξοπλισμού (ψαροντούφεκο, καλάμι) και να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη ψάρια. Τα μεγαλύτερα παιδιά που κάνουν υποβρύχιο ψάρεμα πρέπει να ακολουθούν πιστά τους κανόνες ασφαλείας, να είναι πάντα συνδεδεμένα με την ειδική σημαδούρα για να διακρίνονται από διερχόμενα σκάφη και να είναι πάντα συνοδευόμενα.
-Αν υπάρχουν μικρά παιδιά σε σπίτι με πισίνα, τότε η πισίνα πρέπει να είναι σωστά περιφραγμένη ώστε τα παιδιά να μην έχουν πρόσβαση σε αυτή χωρίς την συνοδεία ενήλικα.
-Προσέχουμε την πρόσβαση των παιδιών σε μπαλκόνια και βεράντες από όπου θα μπορούσαν να πέσουν ή να σφηνώσουν τα κεφάλια τους ανάμεσα σε κάγκελα.
- Στα παιδιά σχολικής ηλικίας πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη έντομα και ερπετά της περιοχής και πώς να αποφεύγουν ατυχήματα που προέρχονται από αυτά.
-Επίσης σημαντικό είναι να μάθουμε στα παιδιά ότι γενικά τα ζώα γίνονται επικίνδυνα όταν αισθάνονται ότι απειλούνται, είναι άρρωστα ή προστατεύουν τα μικρά τους.
- Προσέχουμε στις περιοχές που επισκεπτόμαστε αν υπάρχουν ποτάμια, πηγάδια, στέρνες και άλλα μέρη αποθήκευσης νερού.
-Προσέχουμε τα παιδιά όταν παίζουν σε εξωτερικούς χώρους με χώμα, πέτρες, κατηφόρες και γενικά περιβάλλον όπου αν πέσουν, θα χτυπήσουν.
- Κρατάμε τα παιδιά μακριά από σπίρτα, φωτιά και γκαζάκια τουλάχιστον μέχρι τα 12 χρόνια τους.
Να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν δηλητηριώδη φυτά στην περιοχή πχ. μανιτάρια, και ας μάθουμε στα παιδιά μας να τα αναγνωρίζουν και να μην τα αγγίζουν.
-Δεν κολυμπάμε όταν έχει βροχή ή πέφτουν κεραυνοί. Ούτε αναζητούμε καταφύγιο κάτω από δέντρα.
- Προσέχουμε τι τρώνε τα παιδιά ώστε να αποφύγουν γαστρεντερικά προβλήματα.