ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανησυχητικά και περίεργα νέα για τον Sars-Cov-2

06 Ιουλίου 2020, 07:00

images

O τρόπος εξάπλωσης του κορωνοϊού έχει ...περίεργες διαστάσεις σύμφωνα με την άποψη 239 επιστημόνων από 32 χώρες, οι οποίοι απέστειλαν ανοιχτή επιστολή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Όπως πιστεύουν, ο κορωνοϊός όταν βρίσκεται σε μικρότερα των σταγονιδίων σωματίδια στον αέρα, είναι δυνατόν να μεταδωθεί σε ανθρώπους.

Όπως δημοσίευσαν οι New York Times, στην επιστολή που θα δημοσιευτεί σε επιστημονική επιθεώρηση την προσεχή εβδομάδα, καλούν τον ΠΟΥ να αναθεωρήσει τις οδηγίες του ως προς τους τρόπους προφύλαξης από τον νέο κορωνοϊό...

«Είτε μεταφέρεται μέσω μεγαλύτερων σταγονιδίων που εκτοξεύονται στον αέρα είτε μέσω μικρότερων σταγονιδίων που εξέρχονται μέσω της αναπνοής και μπορούν να μεταφερθούν από την μία άκρη ενός δωματίου στην άλλη, ο κορωνοϊός μεταφέρεται αερογενώς και μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους αν εισπνευσθεί», προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Αυτό αλλάζει τα δεδομένα καθώς ο ΠΟΥ έχει υιοθετήσει την άποψη ότι η ασθένεια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω σταγονιδίων προερχομένων από την μύτη ή το στόμα, τα οποία εκτοξεύονται οταν ο ασθενής ή φορέας βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει από κοντινή απόσταση.

Στην πλέον πρόσφατη ενημέρωση του ΠΟΥ, στις 29 Ιουνίου, αναφέρεται ότι η αερογενής μετάδοση του ιού είναι πιθανή μόνο με ιατρικές διαδικασίες που παράγουν "εκνεφώματα" ή σταγονίδια μικρότερα των 5 microns.

Την ίδια ώρα, στην εφημερίδα Sunday Times υπήρξε χθες δημοσίευμα στο οποίο ανέφεραν άλλοι επιστήμονες ότι ιός με γενετικές ομοιότητες με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, που προκαλεί την Covid-19, είχε πιθανόν εμφανιστεί στην Κίνα το 2012. Τότε λέγεται ότι επιστήμονες είχαν αναγνωρίσει έναν φονικό καινούριο ιό σε ορυχείο χαλκού στην επαρχία Γιουχάν όταν έξι εργάτες στις σήραγγες είχαν νοσήσει από οξεία πνευμονία και τρεις εξ αυτών τελικά πέθαναν. Τεστ στους εργάτες έδειξαν ότι οι ασθενείς είχαν αντισώματα ενός άγνωστου μέχρι τότε κορωνοϊού, ο οποίος μοιάζει με τον SARS-CoV. Και τότε ερευνητές στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γιουχάν μελέτησαν τον νέο ιό, και τον ονόμασαν τον RaBtCov/4991.

Ο Πίτερ Ντάσζακ, πρόεδρος της Ένωσης EcoHealth, δήλωσε μιλώντας στην εφημερίδα ότι ο ιός μετονομάστηκε σε RaTG13 για τις ανάγκες μιας επόμενης μελέτης. Σύμφωνα με αυτήν, ο ιός ταιριάζει γενετικά κατά 96,2% με τον ιό SARS-CoV-2, σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει για την πιθανότητα ο RaTG13 να μεταλλάχθηκε στον κορωνοϊό που προκαλεί την νόσο COVID-19.


Σχετικά Άρθρα