ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αγόρι στη Βρετανία έγινε ο πρώτος ασθενής με συσκευή ελέγχου επιληπτικών κρίσεων

28 Ιουνίου 2024, 07:00

images

Ένα αγόρι με σοβαρή επιληψία έγινε ο πρώτος ασθενής στον κόσμο που δοκίμασε μια νέα συσκευή που τοποθετήθηκε στο κρανίο του για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων. Ο Oran, από το Somerset, πάσχει από το σύνδρομο Lennox-Gastaut , μια ανθεκτική στη θεραπεία μορφή επιληψίας που ανέπτυξε σε ηλικία 3 ετών. Έκτοτε υπέστη αρκετές καθημερινές κρίσεις. Ο νευροδιεγέρτης, ο οποίος στέλνει ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλό του, έχει μειώσει τις επιληπτικές κρίσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας κατά 80%.

Οι κρίσεις επιληψίας πυροδοτούνται από μη φυσιολογικές εκρήξεις ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο. Η συσκευή, η οποία εκπέμπει σταθερό παλμό ρεύματος, στοχεύει να μπλοκάρει ή να διαταράξει τα μη φυσιολογικά σήματα. Η χειρουργική επέμβαση, η οποία διήρκεσε περίπου οκτώ ώρες, πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2023. Η ομάδα, με επικεφαλής το σύμβουλο παιδονευροχειρουργό Martin Tisdall, εισήγαγε δύο ηλεκτρόδια βαθιά στον εγκέφαλο του Oran, μέχρι να φτάσουν στον θάλαμο, έναν βασικό σταθμό αναμετάδοσης για νευρωνικές πληροφορίες. Τα άκρα των καλωδίων συνδέθηκαν με τον νευροδιεγέρτη, μια συσκευή 3,5 εκ. και πάχους 0,6 εκ. η οποία τοποθετήθηκε σε ένα κενό στο κρανίο του Oran από όπου είχε αφαιρεθεί το οστό.

Ο Oran χρειάστηκε ένα μήνα για να αναρρώσει από την επέμβαση προτού ενεργοποιηθεί ο νευροδιεγέρτης.

Όταν είναι ενεργοποιημένος, ο Oran δεν μπορεί να το νιώσει. Επιπλέον, μπορεί να επαναφορτίζει τη συσκευή κάθε μέρα μέσω ασύρματων ακουστικών, ενώ ασχολείται με πράγματα που του αρέσουν, όπως το να παρακολουθεί τηλεόραση.

Η μητέρα του Oran είπε ότι είχε σημειωθεί τεράστια βελτίωση σε ό,τι αφορά τα επιληπτικά επεισόδια του Oran: «Βρίσκεται σε μεγαλύτερη εγρήγορση […] κατά τη διάρκεια της ημέρας». Οι νυχτερινές του κρίσεις είναι επίσης «πιο σύντομες και λιγότερο σοβαρές».

Ο Martin Tisdall δήλωσε: «Είμαστε χαρούμενοι που ο Oran και η οικογένειά του έχουν δει τόσο μεγάλο όφελος από τη θεραπεία και που αυτή έχει βελτιώσει δραματικά τις κρίσεις και την ποιότητα ζωής του».

Στο πλαίσιο της δοκιμής, τρία ακόμη παιδιά με σύνδρομο Lennox-Gastaut, θα προμηθευτούν τον εν λόγω εγκεφαλικό νευροδιεγέρτη.

Επί του παρόντος, ο Oran λαμβάνει ένα συνεχές ηλεκτρικό ερέθισμα από τη συσκευή του. Ο Martin Tisdall δήλωσε στο BBC: «Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη θα μας επιτρέψει να προσδιορίσουμε εάν η βαθιά εγκεφαλική διέγερση είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για αυτόν τον σοβαρό τύπο επιληψίας και εξετάζει επίσης έναν νέο τύπο συσκευής, ο οποίος είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για τα παιδιά, επειδή το εμφύτευμα βρίσκεται στο κρανίο και όχι στο στήθος. Ελπίζουμε ότι αυτό θα μειώσει τις πιθανές επιπλοκές».

Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων μετά την επέμβαση και την αποτυχία της συσκευής.

Σχετικά Άρθρα