Σημαντική η γυμναστική στους μικρούς μαθητές
18 September 2019, 10:33
Τα παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας (6-12 ετών) χρειάζονται την αθλητική δραστηριότητα για να αναπτύξουν δύναμη, συγχρονισμό κινήσεων και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.
Κι ενώ υποχρεούνται πολλές φορές να έχουν αθλητική δραστηριότητα στο πλαίσιο των μαθημάτων του σχολείου, είναι διαφορετικό να επιλέξουν μόνα τους ένα άθλημα που τους ταιριάζει και τα ευχαριστεί ώστε να ασχολούνται μαζί του στον ελεύθερο τους χρόνο.
Όπως έχουν δείξει τελευταίες μελέτες, τα παιδιά χρειάζονται μία τουλάχιστον ώρα την ημέρα φυσική δραστηριότητα, η οποία να είναι κυρίως αεροβική (τρέξιμο, κολύμβηση) αλλά και αναερόβια (βάρη και αντίσταση).
Αλλά ενώ η αεροβική άσκηση θεωρείται απαραίτητη σε καθημερινή βάση, η αναερόβια αρκεί να γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα ώστε να βοηθήσει στην ανάπτυξη δυνατών οστών και μυών.
Fitness στο σπίτι
Δεν πρέπει να θεωρούμε άθληση μόνο ό,τι κάνουμε σε γήπεδο ή γυμναστήριο. Η άσκηση μπορεί να γίνεται και στο σπίτι με την ίδια επιτυχία αν έχουμε μια μπασκέτα, μερικά βάρη, ένα στατικό ποδήλατο ή διάδρομο. Το παιδί σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να ασκείται όποια ώρα θέλει και μάλιστα υπό την επίβλεψη ή και με την παρέα των γονιών του.
Τα ομαδικά αθλήματα
Αλλά μια πολύ σωστή εκγύμναση είναι κι αυτή που θα κάνει το παιδί αν το γράψουμε σε κάποιο ομαδικό άθλημα.
Εκεί, εκτός από τα καλά της άσκησης, έχει να ωφεληθεί και σε επίπεδο διανοητικής και συναισθηματικής ωριμότητας καθώς η ευγενής άμιλλα είναι κάτι που διδάσκεται από την μικρή ηλικία. Ομοίως και η δυνατότητα συνεργασίας με άλλα πρόσωπα.
Εκγύμναση στο ύπαιθρο μαζί με τους γονείς
Αν πάλι δεν εγγράψετε το παιδί σε κάποιο ομαδικό άθλημα, έχει να ωφεληθεί τα μέγιστα αν του αφιερώσετε τον χρόνο να γυμνάζεστε μαζί του κάνοντας ταυτόχρονα και έναν ωραίο περίπατο μακριά από τις υποχρεώσεις του σπιτιού και της εργασίας.
Μπορείτε να περπατάτε ή να τρέχετε μαζί. Να παίζετε μπάσκετ ή βόλεϊ, να κολυμπάτε σε πισίνα ή θάλασσα, να κάνετε μαζί ποδήλατο, να παίζετε τένις, ακόμα και να χορεύετε μαζί. Αρκεί να το κάνετε συχνά μέσα στην εβδομάδα ή και καθημερινά.
Το βασικό είναι να μένει το παιδί ενεργητικό και μακριά από την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που μονοπωλούν τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών και των εφήβων στις μέρες μας.
ΠΗΓΗ: Mary L. Gavin, MD