Ζευγάρι στην Ινδία διεκδίκησε τη χρήση του κατεψυγμένου σπέρματος του νεκρού γιου του
12 Οκτωβρίου 2024, 09:00
Ένα ζευγάρι στην Ινδία δήλωσε «ευτυχισμένο» αφού, με δικαστική εντολή, ένα νοσοκομείο υποχρεούται να τους παραδώσει το κατεψυγμένο σπέρμα του νεκρού γιου τους, ώστε να αποκτήσουν ένα εγγόνι μέσω παρένθετης μητρότητας. Η απόφαση-ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου του Δελχί, ήρθε μετά από 4ετή δικαστική διαμάχη. «Ήμασταν πολύ άτυχοι, χάσαμε τον γιο μας. Όμως το δικαστήριο μας έδωσε ένα ιδιαίτερα πολύτιμο δώρο. Τώρα θα μπορούσαμε να πάρουμε πίσω τον γιο μας», είπε η μητέρα, Harbir Kaur, στο BBC.
Η κα Kaur και ο σύζυγός της, Gurvinder Singh, υπέβαλαν αίτηση στο δικαστήριο, αφού το Νοσοκομείο Ganga Ram του Δελχί το Δεκέμβριο του 2020, αρνήθηκε να παραδώσει το σπέρμα του γιου τους, που ήταν αποθηκευμένο στο εργαστήριο γονιμότητας τους.
Ο 30χρονος γιος του ζευγαριού, Preet Inder Singh, είχε διαγνωστεί τον Ιούνιο του 2020 με λέμφωμα Non-Hodgkin - μια μορφή καρκίνου του αίματος - και εισήχθη στο νοσοκομείο για θεραπεία. «Πριν ξεκινήσει τη χημειοθεραπεία, το νοσοκομείο το συμβούλεψε να καταθέσει το σπέρμα του, καθώς η θεραπεία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του σπέρματός του», δήλωσε ο Gurvinder Singh στο BBC.
Ο Preet Inder, ο οποίος ήταν άγαμος, συμφώνησε και το δείγμα του κατεψύχθη στις 27 Ιουνίου 2020. Πέθανε στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Λίγους μήνες αργότερα, όταν οι γονείς του ζήτησαν να λάβουν πρόσβαση στο κατεψυγμένο σπέρμα του γιου τους, το νοσοκομείο απέρριψε το αίτημά τους. Στη συνέχεια, το ζευγάρι υπέβαλε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Δελχί.
Στην παραγγελία της την περασμένη εβδομάδα, η δικαστής Prathiba Singh είπε ότι «βάσει της ινδικής νομοθεσίας, δεν υπάρχει απαγόρευση της μεταθανάτιας αναπαραγωγής» εάν ο ιδιοκτήτης του σπέρματος είχε δώσει τη συγκατάθεσή του.
Ωστόσο, όπως σημείωσε στη διαταγή της η δικαστής Singh, δεν υπάρχει διεθνής συναίνεση για το θέμα.
Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Τσεχική Δημοκρατία και ορισμένες άλλες χώρες, επιτρέπουν τη μεταθανάτια αναπαραγωγή με γραπτή συγκατάθεση. Η Αυστραλία επιβάλλει έναν πρόσθετο όρο μιας περιόδου αναμονής 1 έτους μετά το θάνατο.
Η πρακτική απαγορεύεται σε πολλές χώρες όπως η Ιταλία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Γαλλία, η Μαλαισία, το Πακιστάν, η Ουγγαρία και η Σλοβενία, ενώ οι περισσότερες χώρες που συνορεύουν με την Ινδία στη Νότια Ασία - Σρι Λάνκα, Νεπάλ, Μπουτάν και Μπαγκλαντές - δεν έχουν σχετική νομοθετική πρόβλεψη.
Η ινδική κυβέρνηση αντιτάχθηκε στο αίτημα του ζευγαριού, υποστηρίζοντας ότι οι νόμοι για την παρένθετη μητρότητα στην Ινδία είχαν σκοπό να βοηθήσουν τα υπογόνιμα ζευγάρια ή γυναίκες και όχι άτομα που ήθελαν να αποκτήσουν εγγόνι.
Η κ. Aggarwal, δικηγόρος του ζευγαριού, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι, ενώ συμπλήρωνε τη φόρμα για την κατάψυξη του σπέρματος, ο Preet Inder είχε προσδιορίσει ξεκάθαρα ότι ήταν για τον σκοπό της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η Singh συμφώνησε με αυτό το επιχείρημα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, το δικαστήριο είπε ότι δεν μπορούσε να απαγορεύσει στο ζευγάρι να έχει πρόσβαση στο δείγμα σπέρματος του γιου τους. Η δικαστική απόφαση, καταλήγει η κα Kaur, της προσέφερε μια «αχτίδα ελπίδας, ένα φως» ότι «θα μπορέσουμε να φέρουμε πίσω τον γιο μας».